NordenBladet — Riigikogu võttis eilsel istungil vastu otsuse, millega muudeti julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni koosseisu.

Eesti Reformierakonna fraktsiooni esitatud Riigikogu otsus „Riigikogu otsuse „Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni moodustamine“ muutmine“ (605 OE) näeb ette nimetada Kalle Laaneti asemel erikomisjoni liikmeks Hanno Pevkur.

Muudatus tuleneb sellest, et Kalle Laanet valiti Riigikogu juhatusse.

Otsuse poolt hääletas 78 saadikut.

Julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon on Riigikogu komisjon, mis teostab järelevalvet täidesaatva riigivõimu asutuste üle julgeolekuasutuste ja jälitusametkondade tegevusega seonduvates küsimustes.

Riigikogu menetlusest langes välja üks eelnõu:

Vabaerakonna fraktsiooni algatatud kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse täiendamise seaduse eelnõuga (592 SE) oleks seatud kohalikule omavalitsusele piirangud kasutada avalikku raha ajakirjanduslike saadete, reklaami, tasuliste artiklite ja intervjuude ostmiseks. Sellega sooviti tagada eelarveliste vahendite sihipärasem kasutamine ning vähendada võimalusi administratiivse ressursi kuritarvitamiseks.

Eelnõu algatajate esindaja Andres Herkel ütles, et eelnõu eesmärk ei ole piirata kohaliku omavalitsuse otsustusõigust, vaid eelkõige aidata kaasa avaliku raha sihipärasemale kasutamisele.

Rahanduskomisjoni esimees Mihhail Stalnuhhin andis ülevaate komisjoni istungil arutatust ja tõi välja valitsuse esindaja seisukoha, kes märkis ära, et kuigi valitsus saab probleemi olemusest aru, siis esitatud sõnastuses antud seaduseelnõu ei toeta ning põhjendas mittetoetamist. Stalnuhhini sõnul oli üheks valitsuse mittetoetamise põhjenduseks see, et pakutav muudatus dubleerib olemasolevaid sätteid.

Läbirääkimistel võtsid sõna Jürgen Ligi Reformierakonna fraktsioonist, Mihhail Stalnuhhin Keskerakonna fraktsioonist ja Andres Herkel Vabaerakonna fraktsioonist.

Juhtivkomisjoni tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 32 saadikut ja vastu oli 8 saadikut. Seega langes eelnõu menetlusest välja.

 

Allikas: Eesti Riigikogu