NordenBladet — Ajaloolise aprillipleenumi 30. aastapäeva tähistamiseks täna Riigikogu saalis toimunud arutelupäeval kõnelesid sõnavõtjad riigist kui kunstiteosest.

Eesti riik kui kunstiteos

Arutelupäeva avanud Riigikogu esimees Eiki Nestor avaldas heameelt, et Eesti rahvas ei pidanud kinni ühest oma kunagisest lubadusest ja ei hakanud sööma kartulikoori. „Kuna inimesed keeldusid kartulikoori söömast, siis ongi see vabadus olnud Eestile edukas,“ ütles Nestor oma tervituskõnes. Nestori sõnul on täna toimuvad vaidlused Rail Balticu, metsade raiemahu, maksude ja kõige muu üle, normaalne osa vabadusest.

Professor Marju Lauristini sõnul ei ole veel aeg olla väsinud oma riiki pidevalt üles ehitada. „Meie riik ei ole veel siiski valmis,“ ütles Lauristin ja lisas, et kunagised riigi ülesehitajad võivad riigi kerge südamega üle anda noortele, kes tööd jätkavad.

Helilooja ja dirigent Rasmus Puur ütles riigist rääkides, et väikesel riigil on lihtsam olla kunstiteos kui suurel. Puuri sõnul eeldab riik nagu ka muusika, kunst ja loodus taastootmist.

Arutelupäeva noorim esineja, 17-aastane löökpillimängija Tanel-Eiko Novikov ütles lõpusõnades, et kui me kuulame üksteist, õpime üksteise vigadest ja õpime üksteist austama, siis on meie riigi tulevik heades kätes.

Eesti Kultuuri Koja korraldatud arutelupäeval „Riik kui kunstiteos“ mõtisklesid Eesti tuleviku üle veel Riigikogu liikmed Toomas Jürgenstein ja Peeter Ernits, Veiko Spolitis Läti parlamendist, Enn Põldroos, Heinz Valk, Ignar Fjuk, Ike Volkov, Mark Soosaar, Ene Ergma, Helle Tiikmaa, Ilmar Raag, Jaan Elken, Maarja Kruusmaa, Mati Hint, Pille Lill, Siiri Sisask, Seppo Zetterberg, Toomas Kiho jt.

 

Allikas: Eesti Riigikogu