NordenBladet — USA andis teada, et pommitas Süüria pealinnas Damaskuses asuvat tehast kus töötati välja, valmistati ja hoiti keemiarelvi. Soomes ollakse nüüd mures, sest pommitamise tagajärjel võivad mürgid laiali levida.

Kui Damaskuses pommitatud keemiatehases valmistati ja ladustati keemiarelva, nagu USA ja liitlased väitsid, siis lendasid mürgid pommitamise tagajärjel laiali. See tähendab Soome professori Paula Vannineni väitel, et see Damaskuse osa on pikaks ajaks mürkidega reostatud, vahendab Helsingin Sanomat.

Lisaks muule valmistati Damaskuse keemiatehases väidetavalt sariini, mis on väga tugevatoimeline närvimürk. Kuigi sariini hoitakse vedelal kujul ja sellisena see ei lendu, võis plahvatus tehases mürgid laiali paisata.

Seni pole veel teada, kas ja mida neil rünnatud objektidel üldse oli ja kas seal võis olla sariini, nagu väitsid USA ja liitlased. Keemiarelvade keelustamise lepingu instituudi Verifin juht, professor Paula Vanninen ütles, et isegi kui seal ei olnud sariini, võis seal olla sariini valmistamiseks kasutatavaid aineid, mis on samuti väga ohtlikud. Sariini valmistamiseks kasutatav isopropanool pole keskkonnale ohtlik, aga ülejäänud ained seda on.

Keemiatehase territoorium on Vannineni väitel väga ohtlik ja inimesi ei tohiks sinna lähedale lasta. Territoorium tuleks enne korralikult töödelda vastavate ainetega, ent ka need võivad olla keskkonnale ohtlikud. Teine võimalus on kogu kupatus betooniga üle valada.

Vanninen ütles, et sõjaolukorras võimalike keskkonnariskide peale ei mõelda, aga see piirkond võib olla plahvatuse tagajärjel aastateks reostatud.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT