NordenBladet — Soome võimud olid lõpuks sunnitud välja saatma somaallase, kes oli 25 Soomes elatud aasta jooksul 20 korda vangis istunud. Viimase vanglasoleku ajal märgati mehe juures ühtlasi islamistlikku radikaliseerumist. Pärast väljasaatmise otsust on meest hoitud Lappeenrantas Joutseno väljasaatmiskeskuses. Mees pandi keskusesse, kuna kardetakse, et ta hakkab end muidu varjama, vahendab Yle.

Kokku on mees pannud 25 aasta jooksul toime 39 kuritegu. Aastatel 2000-2016 istus mees vangis 20 korda. Lisaks on mees võetud eri põhjustel vahi alla 140 korral.

Põhiliselt on mees vangis istunud röövimiste pärast. Viimane kahe aasta ja viie kuu pikkune vangistus lõppes möödunud aasta novembris ja pärast seda pandi mees väljasaatmiskeskusse.

Somaallase väljasaatmine ootab veel Somaalia võimude heakskiitu. Mees saadetakse välja kohe, kui heakskiit on saadud.

Viimasel ajal on Soome ja Somaalia suhted paranenud. Varem oleks väljasaatmine Somaaliasse olnud väga keeruline. Kui Somaaliast heakskiitu ei saada, jääb somaallane Soome.

Somaallane kolis Soome 1993. aastal oma pere juurde. Mehel on korter Espoos ja kaks alaealist last. Paljud tema sugulased elavad samuti Soomes. Samas aga tahetakse teda ikkagi tema kuritegeliku mineviku pärast Soomest välja saata.

Soomes on väga harvad juhud, kui pikka aega Soomes elanud välismaalased välja saadetakse. Möödunud aastal saadeti Soomest välja 905 isikut, kellest 20 protsendil oli põhjuseks kuritegevus. Väljasaadetutest väga vähesed on elanud Soomes pikka aega. Tavaliselt on väljasaatmise põhjuseks vägivalla või seksuaalsusega seotud kuriteod. Paljud väljasaatmised on seotud Soomes peresidemete katkemise või töökoha kaotusega, mille tõttu pole põhjust pikendada elamisluba.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT