NordenBladet — Kuopios asuv Põhja-Savo kohus mõistis reedel seitsmele reservistile õppustelt kõrvalehoidmise eest karistuseks trahvi 30-40 päevamäära ulatuses.

Mehed jätsid ilma loata osalemata Karjala õhuväebaasis toimunud õppusel 2017. aasta sügisel. Trahvisumma oli tuludest sõltuvalt 180-2320 eurot. Tegemist oli kõrvalehoidmisega kuni viie ööpäeva ulatuses, vahendab Yle.

Selliseid juhtumeid käib Kuopio kohtust läbi aasta jooksul mitmeid. Tüüpolukord on selline, et reservväelane on taotlenud õppustelt vabastust, aga pole seda saanud. Sellest hoolimata on reservväelane jätnud kordusõppustele tulemata.

Tavaliselt on tulemata jätmise puhul põhjuseks töö, aga tuleb ette ka lihtsalt unustamisi, ütles prokurör Veli-Matti Heiskanen.

Möödunud aastal kutsuti Soomes kordusõppustele kokku 18 135 reservväelast. Kutseid saadeti välja 25 700. Vabastamise taotlusi rahuldati üle 2300 ehk 9 protsenti. Õppustele jättis ilma loata tulemata 1,7 protsenti. See number on samaväärne varasemate aastatega.

Möödunud 2017. aastal jõudis Soome kaitsejõududest kohtusse 380 kriminaalasja, neist 58 puudutasid reservväelasi.

Kordusõppustel käimise kohustus tuleb Soome sõjaväekohustuse seadusest. Teade õppustel osalemise kohta saadetakse vähemalt kolm kuud enne õppuste algust. Reservväelane võib taotleda õppustelt vabastust. Vabastus võib põhineda tervislikel põhjustel, samuti seoses töö ja õpingutega, aga ka seoses reservväelase viibimisega välismaal.

Vabastuse võib saada ka perekondlikel põhjusel nagu lapse sünd või kui reservväelane on lapse ainuhooldaja. Kordusõppustelt ei tohi eemale jääda, kui vastavat luba pole saadud.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT