NordenBladet — Eesti Kirjandusmuuseum ja Eesti-uuringute Tippkeskus kutsuvad sellel teemal mõtteid vahetama 27. märtsil kell 12.

Enam kui saja aasta jooksul on mitu lainet eestlasi kodumaalt välja rännanud – itta ja läände, sõja eest pagedes, viljakama mulla või parema palga lootuses. Sama on teinud ka me naabrid. Kuidas kohaneda uuel maal, jäädes samas iseendaks? Mis aitaks leevendada kohanemisstressi? Kas tuge pakuvad emakeel ja põlvest põlve edasi jutustatud perekonnalood või kaasa võetud asjad või hoopis meelde talletunud kodused lõhnad ja helid? Kui need ei aita, kas poleks õigem tulla tagasi?

Baiba Bela Läti Ülikooli filosoofia ja sotsioloogia instituudist kõneleb teemal „Latvian identity in diaspora: Traveling people, stories and artefacts“. Eesti ainese toel kommenteerib teemat laiemalt Maryam Adjam Uppsala Ülikooli kultuuriantropoloogia ja etnoloogia instituudist oma ettekandes „Memory traces: the Poetics of history“.

Üritus toimub haridusprogrammi Nordplus Adult projekti „From Past to present: Migration and integration through life stories’ network“ raames, toetajaks Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond (Eesti-Uuringute tippkeskus)

Lisaks on Eesti Kirjandusmuuseumi saalis jätkuvalt avatud näitus Eduards Veidenbaumsist kui „võimatust luuletajast“ ja ühtlasi ka ühest ekstravagantsest lätlasest Eestis.

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT