NordenBladet — Rootsis mõrva eest 13 aastat alusetult kinni istunud soome mees Kaj Linna sai Rootsi riigilt hüvitiseks 1,7 miljonit eurot. Linna vabanes vanglast möödunud aasta suvel. Vabanemisele aitas kaasa 2004. aastal toimunud mõrva uurimise uuendamine. Süütult vanglas istunud mehele määrati hüvitiseks 18 miljonit Rootsi krooni ehk 1,7 miljonit eurot, vahendab Expressen.

Soomest pärit Linnat on nimetatud Rootsis kõige kauem süütult kinni istunud meheks ja hüvitis on samuti kõige suurem.

Linna ja tema advokaadid olid algul taotlenud hüvitiseks 20-25 miljonit Rootsi krooni. 18 miljonit oli summa, mille juurde Linna lõpuks pidama jäi. Kõik osapooled olid sellega nõus ja õnnelikud. Linna kiitis eriti oma advokaati Thomas Magnussoni.

Linna on asunud elama Kanaari saartele ja sõnab, et on oma mineviku juba seljataha jätnud ja õnnelik saadud hüvitise üle.

Praegu 56-aastane Linna mõisteti Rootsis 2004. aastal eluks ajaks vangi seoses Põhja-Rootsis Kalamarki külakeses toime pandud mõrvaga, kus maskiga röövel tappis ühe inimese ja peksis teist, et saada ligi kassakapile, kus oli paarsada eurot. Kohapeal leidus üks tunnistaja, kes väitis, et Linna oli planeerinud mõrva. Linna pandi vangi, aga pärast seda hakkasid asja uurima ajakirjanikud, kes jõudsid järeldusele, et Linna ei saanud mõrva toime panna. Oma rolli mängis advokaat Thomas Magnusson, kes pani mängu ligi 20 000 eurot isiklikku raha, et palgata eradetektiivid asja uurima. Magnusson on tunnistanud, et Linna asja lahendamine on tema karjääri kõige tähtsam tegu.

Tegelikkuses oli tapmise taga kolm inimest, kellest ükski polnud Linna. Enne vangiminekut töötas Linna koka ja lotopiletite müüjana. Ta müüs ka kindlustust, tolmuimejaid ja kassakappe üle kogu Rootsi. Ühe sellise kassakapi müügi tõttu sattuski Linna kahtlusaluste hulka, kuna ostjaks oli olnud mõrvatud mees.

Linna isa Valio Kaukosalo on pärit Vaasa ligidalt ning ema Leena Halonen on Helsingist. Enne laste sündi kavatses paar elama asuda Pariisi, ent raha sai tee peal otsa ja nad jäid elama Taani. Seal sündis ka Kaj. Kui poeg oli 2-aastane kolis pere Stockholmi ligidale, kus Kaj ja neli õde koolis käisid.

Pärast Kaj vangistamist surid tema vanemad mõlemad nelja kuu jooksul. Kaj ema matustel ei käinud, kuna see oleks tähendanud alandavaid protseduure.

1990ndatel aastatel muutis Kaj oma nime Linna’ks oma toonase abikaasa nime järgi. Paaril oli kaks poega. Pärast vangistamist ei soovinud pojad enam isaga suhelda.

Vanglas hakkas Linna õppima hispaania keelt ja armus oma hispaania keele õpetajasse Petra Wullrich’isse, kellega koos oli tal unistus elama asuda Kanaaridele ja hakata pidama skorpionifarmi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT