NordenBladet — Helsingis hakatakse saaste vähendamiseks järsult autosõitu piirama, selleks tõstetakse parkimistasusid ja kehtestatakse teemaksud. Karmid meetmed saaste vähendamiseks tulevad välja Helsingi arengukavast, mille järgi tahetakse tagada linnale puhtamat tulevikku. Helsingi eesmärk on saavutada CO2-neutraalsus 2035. aastaks, vahendab Helsingin Sanomat.

CO2-neutraalsus tähendab seda, et linnas toodetakse vähem süsihappegaasi kui seda seotakse. See tähendab, et võrreldes 1990. aastaga väheneb süsihappegaasi hulk 2035. aastaks 80 protsenti.

Kõige efektiivsem moodus autosõitu linnas vähendada on teemaksud. Üks võimalus on veel kahekordistada linnas parkimistasusid ja lihtsustada jalgrattaga sõitmist.

Helsingi saastest ligi pool tuleb hoonete kütmisest, neljandik liiklusest ja 15 protsenti kasutatud elektrist.

Helsingi soodustab ka elektriautode kasutamist ja 2035. aastaks peaks kolmandik autodest olema elektriautod. Linnas ehitatakse hoogsalt elektriautode laadimiskohti.

Teemaksud tähendavad autoga tööl käivate inimeste jaoks keskmiselt 340 euro suurust väljaminekut aastas. Näiteks Stockholmis on vastavad maksud juba kümmekond aastat olnud kasutusel ja need on end õigustanud. Autosõitude arv on oluliselt vähenenud.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT