NordenBladet — Helsingis avati märtsi algul enesetappude ennetuskeskus, kuhu igaüks saab pöörduda abi paluma – tasuta ja ilma saatekirjata. Keskus asub Helsingis Lääne-Pasilas ja sinna pöörduja saab kõigepealt rääkida ära oma loo. Keskuse töötaja kuulab kõigepealt inimese ära, vahendab Helsingin Sanomat.

Mitte keegi pole Helsingis ega teises tegutsemiskohas Kuopios ukse peal kontrollimas, kas abi palujal on „piisavalt suur häda”. Mingi kontakt tuleb siiski aega kokku leppides anda – muid andmeid aga algul ei küsita.

Esimesel korral kuulatakse inimene ära. Siis edasi hakatakse mõtlema, mis oleks võinud olla teisiti. Ja mida võiks tulevikus teha selleks, et keerulisi olukordi ära hoida.

Keskuse juht Marena Kukkonen ütleb, et enesetapu-jutte tuleb alati võtta tõsiselt. Neil, kes korra üritanud on suur risk teha seda uuesti. Enesetapukatse räägib aga sellest, et inimene on olnud sellises olukorras, et ei näe muud väljapääsu.

Kukkoneni sõnul on lahendused alati olemas, aga inimene ei pea neid otsima üksi. Tavaliselt on tegemist aastate jooksul kogunenud koormaga. Mõni alustab oma lugu enesetapukatsega pärast abielulahutust, teine varasest lapsepõlvest. Taustal võivad olla probleemid vaimse tervise ja mõnuainetega, aga enamasti on probleemid keerukamad.

Tavaliselt ei piisa ainult ravist, vaid vaja on oma eluviisi muuta. Keskust pidav Soome Vaimse Tervise Selts teeb kriisitööd ka muul moel ja keskuse töötajad on kõik kogenud sotsiaal- ja terviseala asjatundjad.

Soomes on enesetappude arv vähenenud võrreldes 1990ndate aastate tippajaga, aga see on jätkuvalt elanike arvu arvestades üks Euroopa kõrgemaid. Enesetappudega peaks tegelema sama tõsiselt nagu liiklussurmadega.

Enesetappudega tegelemist takistab tava neist mitte rääkida. Kõigepealt on vaja lahti saada vaikimise kultuurist. Alustuseks piisab sellest, kui inimestega rääkida ja neilt küsida. Uuringud näitavad, et küsimine enesetappude hulka ei suurenda.

Enesetappude ennetuskeskuse esindused asuvad Helsingis Pasilas Sos-kriisikeskuse ruumides (Maistraatinportti 4 A) ja Kuopios (Suokatu 27).

Enesetappu üritanud saavad broneerida aja Helsingis e-posti aadressil (iek@mielenterveysseura.fi) või helistades 0800 98 030 (äripäevadel 9–17, muul ajal automaatvastaja). Kuopios võib helistada numbrile (017) 262 7733 (E-N kell 8–10).

 

Avafoto: Marena Kukkonen (YouTube)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT