NordenBladet – Kui soovid maailmas ringi reisida, kuid raha selle jaoks napib, on sul võimalik töötada Boliivia ökofarmis või Prantsusmaal lapsehoidjana, teha suvist hooajatööd Austraalias või minna välismaale vabatahtlikuks.Lisaks saad artiklist teada, mis on Maailmaränduri stipendium!

Kui soovid avastada võõraid kultuure, õppida uusi keeli ja kohtuda inimestega kogu maailmast, kuid su pangaarve on tühjavõitu, leiad siit mõned Euroopa Noorteportaali poolt välja toodud kasulikud nipid ja ideed selle kohta, kuidas ikkagi ringi reisida ja maailma näha.

Reisi töötades

1)  WWOOF on organisatsioon, mis viib vabatahtlikke kokku maailma eri riikide mahetootjatega, kes tasuvad sinu abi eest nende veini- või seakasvatustalus toidu ja majutusega. Tööpakkumiste nägemiseks tuleb tasuda liikmemaks 15 inglise naela.

2)  World packers (Maailmamatkajad). Kui oskad näiteks videoid monteerida, võid saada tasuta toidu ja majutuse Brasiilias. Nii töötab organisatsiooni World Packers reisisüsteem „oskused majutuse eest“. Pärast seda, kui sinu majutuskoht on kinnitatud, pead maksma väikse teenustasu.

3)  Au pair (lapsehoidja). Saad aidata mõnel perel lapsi hoidja ning nemad annavad sulle selle eest tasuta majutuse ja väikse taskuraha. Osalemise eest tasu maksma ei pea.

4)  Workaway (Tööta välismaal). Töötad mõned tunnid päevas näiteks hobusekasvatuses ning saad samal ajal tasuta süüa ja majutuse. Pakkumiste nimekirja nägemiseks pead maksma osalustasu 29 eurot.

5)  Summer Jobs (Suvised tööotsad) on veebileht, kust saad otsida hooajatööd laagrites, lõbustusparkides, kuurortides, rahvusparkides, hotellides, keskkonnaorganisatsioonides ja mujal.

6)  World Nomads Scholarships (Maailmaränduri stipendium) võimaldab sul reisida ja samal ajal õppida fotograafiat, kirjutamist või filmitegemist. Stipendiaate õpetavad professionaalsed jutuvestjad. Stipendium katab toitlustuse ja reisikulud kahenädalase reisi kestel.

7)  Majavalvur. Kui keegi sõidab välismaale, on tal vaja inimest, kes vaataks tema maja järele, hoolitseks aia eest ning jalutaks koeraga. See inimene võid olla sina! Majavalvurina töötades saad maja korras hoidmise eest seal tasuta elada. See on vastastikku kasulik diil. Siit leiad mõned veebilehed: NomadorMindmyhouseTrustedhousesitters.

Vabatahtlik tegevus

8)  Euroopa vabatahtlik teenistus ootab osalema 17–30 aasta vanuseid noori, kes soovivad kaks nädalat kuni 12 kuud Euroopas või   partnerriikides (mis on jagatud neljaks piirkonnaks) vabatahtlikku tööd teha.

9)  Organisatsioon ELi humanitaarabi vabatahtlikud pakub võimalust osaleda humanitaarabiprojektides üle kogu maailma ning abistada katastroofides kannatada saanud inimesi.

10)  Euroopa solidaarsuskorpus on Euroopa Liidu uus algatus, mille raames saavad noored oma koduriigis või välismaal teha vabatahtlikku tööd või osaleda projektides, millega toetatakse Euroopa kogukondi ja inimesi.

Muud vabatahtliku tegevuse võimalused:

11)  Noortevõrgustikud

12)  Euroopa vabatahtliku teenistuse organisatsioonide ühendus

13)  Vabatahtliku teenistuse organisatsioonide liit

14)  Kultuuridevaheline organisatsioon (Cross-Cultural Organisation)

15)  GapGuru.com

16)  Ülemaailmne vabatahtlike võrgustik (Global Volunteer Network)

17)  GreatGapYears

18)  Idealist.org

19)  Rahvusvaheline noorte kultuurivahetus

20)  Rahvusvaheline vabatahtliku tegevuse programmide liit (International Volunteer Programs Association)

21)  OXFAM

22)  Oneworld

23)  Rahvusvaheline tsiviilteenistus

24)  ÜRO Vabatahtlikud

25)  Voluntary Worker
Keelte õppimine reisides

Eurostati kohaselt õpib 50,6% noortest eurooplastest vähemalt kahte võõrkeelt. Näitame, kuidas saad reisides keeleoskusi parandada.

  1. Julge pealehakkamine on pool võitu! Isegi kui oled algaja, pead harjutama ja kõige paremini õpid oma vigadest. Palu, et inimesed räägiksid Sinuga oma emakeeles, isegi kui nad Sinu emakeelt vabalt valdavad. Jää endale kindlaks, kui nad ikkagi lähevad teisele keelele üle. Väljenda ennast lühidalt ja lihtsalt. Ära pinguta keeruliste lausete moodustamisega.
  2. Unusta õpikud. Ära kuluta liiga palju aega sõnade pähe õppimisele või grammatika tuupimisele. Keelt õpid kõige kiiremini seda rääkides. Palu kohalikel sõpradel, et nad aitaksid Sul sõnu õigesti hääldama õppida. See on foneetikaharjutustest palju kasulikum.  Uute sõnade õppimiseks võid oma toas asjadele sildid külge kleepida.
  3. Keeleõpe on laiem mõiste. Sukeldu kohalikku kultuuri ja õpi tundma kohalikke kombeid. Loe riigi kohta raamatuid ja lase kohalikel ise oma kodukohta tutvustada. Kuula muusikat õpitavas keeles. Nii jäävad uued sõnad suurema vaevata meelde.
  4. Ole uudishimulik. Loe õpitavas keeles raamatuid ja artikleid oma lemmikteemadel (kasvõi videomängude või lemmikspordiala kohta). Siis on Sul, millest teistega rääkida. Vahvad keeleõppimisviisid on ka blogide lugemine, taskuhäälingute kuulamine või subtiitritega videote vaatamine.
  5. Ole aktiivne ja tutvu uute inimestega. Käi huvitavatel üritustel (nt pidudel või üliõpilaste korraldatud kohtumistel) ja leia uusi sõpru. Samuti võid proovida tandemõpet ehk kahekaupa keeleõppemeetodit, mis tähendab üksteise emakeele õppimist. Paar tundi nädalas koos harjutamist on parim viis õppimiseks.

Veebipõhine keeletugi

Kas osaled programmis Erasmus+? Erasmus+ veebipõhine keeletugi aitab hinnata keeleoskusi, mida vajad õppimiseks, töötamiseks või vabatahtlikuks tegevuseks. Programmis Erasmus+ osalejana on Sul õigus pärast keele tasemetesti osaleda veebipõhisel keelekursusel.

_____________________________
Stipendium on rahaline toetus õpilasele, üliõpilasele või näiteks kunstnikule, et toetada tema hariduslikku või kunstilist tegevust. Stipendiumi saajat nimetatakse stipendiaadiks.
Legaaldefinitsioon: Tulumaksuseaduse tähenduses on stipendium on tulevikku suunatud toetus, mida makstakse teadmiste või oskuste omandamise, võimete arendamise ning loomingulise või teadusliku tegevuse soodustamiseks. Stipendiumina ei käsitata väljamakset, millega tunnustatakse või tasustatakse mingit tegevust või mille tegemisega väljamakse tegija omandab õigused teosele (Tulumaksuseadus § 19. lg. 7).

Eestis on seaduse järgi õigus saada stipendiumi:

a) töötul, kes osaleb vähemalt 40 tundi kestval tööturukoolitusel, tööpraktikas või tööharjutuses, mille on korraldanud Tööturuamet;
b) loovisikul, kellele maksab stipendiumi loomeliit või kultuurikapital loometegevuseks ning sellega seotud täiendusõppeks;
c) sportlasel, kes saab riiklikku spordistipendiumi sportlike tipptulemuste stimuleerimiseks;
d) õpilasel ja üliõpilasel vastavalt õppetoetuste ja õppelaenu seadusele

Vajalikud lingid:

 

Vaata lisaks:
Stipendiumid
Bogliasco stipendium kõrgemal tasemel loome- või uurimistööd tegevatele inimestele. Kes saavad kandideerida? Kuidas kandideerida?

Euroopa Kultuurifondi toetus STEP Beyond toetab noorte kunstnike ja kultuuritöötajate liikuvust Euroopas. Kes saavad taotleda? Kuidas kandideerida?

UNESCO-Aschbergi stipendiumid: kunstnikevahetusprogramm. Kes saavad kandideerida? Kuidas kandideerida?

RAHVUSVAHELISED vahetusprogrammid kunstnikele: kust alustada ning mida teadma peaksite + LISATUD teabekeskuste lingid!

Tasub teada enne reisi
18 SOOVITUST, millele tasub enne reisi tähelepanu pöörata

KUIDAS toimida, kui reisil tekivad terviseprobleemid

Euroopa Noorteportaal: Välismaale elama asumine (NÕUANDED soodsa majutuse leidmiseks) + KÕIK vajalikud lingid!

LINGIKATALOOG: Eestis tegutsevad reisifirmad, reisibürood ja reisikorraldajad

Avafoto: NordenBladet

Märksõnad: reisimine, reisile, reisimine Euroopas, reisimine Euroopa Liidus, reisiblogi, reisimine blogi, blogi, kool, koolivaheaeg, ülikool, akadeemiline puhkus, akadeemiline puhkus avaldus, akadeemiline puhkus omal soovil, stipendium, stipendiumid, stipendiumi mõiste, stipendiumileping, kes saab stipendiumi, kuidas taotleda stipendiumi, stipendiumi maksustamine, stipendium ja tulumaks, stipendium sotsiaalmaks, vabatahtlik, vabatahtlik töö, vabatahtlik töö välismaal, vabatahtlikuks, dokumendid, kandideerimine, mida pean tegema, kuidas saada, keeleõpe, keeletugi, programm, Erasmus, keeltekool, kursused, välismaale elama ja tööle, välismaale elama asumine, välismaale elama minek, lapsega välismaale elama, perega välismaale elama, laps välismaale elama, kuidas minna välismaale elama, välismaale elama, välismaal elavad eestlased, kuhu välismaale elama minna, elama asumine, kuhu riiki elama minna, kuidas minna välismaale elama, lapsega välismaale elama, välismaale elama minek, kuidas välismaale kolida, ajutiselt välismaale elama, päriselt välismaale elama