NordenBladet – Pole tähtis, kas lähed teise riiki õppima, töötama või vabatahtlikuks, vajad seal selleks ajaks eluaset. Uuri, mida täpselt pead tegema ning kuidas leida majutus välismaal viibimise ajaks. Toome välja Euroopa Noorteportaali poolt jagatud häid näpunäiteid.

Veebisaidilt Teie Euroopa leiad kogu teabe selle kohta, millised on sinu õigused ja kohustused, kui asud elama teise riiki. Kui õpid, töötad või alles otsid tööd, tuleb sul teise riiki kolimisel täita teatavad formaalsused.

Kuidas ja kust eluaset otsida, sõltub suuresti riigist ja linnast, kuhu sa elama asud, seega on oluline saada teavet kohapealt. Võta ühendust Eurodeski kohalike partneritega, kes võivad sulle kohapeal abiks olla. Välismaal elades on samuti oluline võtta ühendust oma riigi saatkonnaga, ka sealt võid abi saada.

Välismaal elajate kogukonnad

Tõenäoliselt ei ole sa oma uues elukohariigis ainus välismaalane. Mitmed välismaal elajate rühmitused kogu maailmas saavad sind aidata majutuse, töökoha, mööbli ja ürituste leidmisel ning anda kasulikke näpunäiteid.

  • Just Landed: vali riik, tutvu teiste seal elavate välismaalastega ning saa teada, mida välismaal elamiseks vajad.
  • Expatriates.com: vaata sinu linnast või piirkonnast postitatud kuulutusi või lisa oma kuulutus.
  • InterNations: leia teised välismaalased rohkem kui 390 linnas kogu maailmas. Saa kasulikku teavet ja osale iga kuu toimuvatel üritustel.

Lühiajaline majutus Euroopas
Reisikava on paigas, kohvrid on pakitud, piletid on ostetud, kuid kuidas on lood majutusega? Uuri, kus saaksid oma reisi ajal taskukohaselt peatuda.

1) Hostelid
Taskukohase majutuse otsimisel on hotellidele heaks alternatiiviks hostelid. Siin tutvustame populaarseimad veebisaite hosteli leidmiseks.

  • European Hostels: otsi parimaid ja odavaimaid ööbimiskohti linnas, mida sa külastad. Sellelt saidilt leiad ka kasulikke reisisoovitusi.
  • European Hostel Guide: teave (sh fotod) hostelite kohta kogu Euroopas ja lingid hostelite veebisaitidele.
  • Hostel World: otsi ja broneeri hosteleid kogu maailmas, otsi parimaid pakkumisi. Vaata ka arvustusi, seljakotirändajate reisjuhte ja reisisoovitusi.
  • Hostels.com: vali oma sihtkoht ja leia 35 000 hosteli hulgast sobivaim. Ära unustada tutvuda linnade reisijuhtidega ja rubriigiga „Travel Features”.
  • Hostelling International: noortehotellid on hea ja vähemkulukas moodus riigiga tutvumiseks. Tee valik rohkem kui 4000 noortehotelli hulgast kogu maailmas.
  • Hostel Bookers: leia hostel või odav hotell rohkem kui 3500 sihtkohas üle kogu maailma. Vaata ka reisiblogi, nimekirja inspireerivatest reisisihtidest ja reisjuhte, et tagada omale parim võimalik reis.

Nõuandeid hostelis peatujale
Mis oleks parem moodus oma reisi rahakotisõbralikumaks muutmiseks ja uute inimestega tutvumiseks, kui ööbimine hostelis? Siit leiad mõned nõuanded selleks, et muuta oma peatus hostelis võimalikult meeldivaks.Kuigi mõnes hostelis on olemas üksiktoad või väiksemad magamissaalid, tuleb sul vannituba ja tualetti tavaliselt jagada teiste külastajatega. Privaatsust ei maksa hostelis oodata. Erinevalt hotellidest pakuvad aga hostelid head võimalust suhtlemiseks ja uute inimestega kohtumiseks. Ja kui sulle uued tuttavad ei meeldi, siis võid nad pärast hostelist lahkumist lihtsalt unustada. Kõik oleneb sinust!

Parim viis hostelis ellujäämiseks on olla rahulik ja pingevaba ning alustada vestlust teiste inimestega. Alusta hosteli töötajatest: nad on tõenäoliselt kohalikud, kes saavad sulle soovitada, milliseid vaatamisväärtusi külastada, kuhu sööma minna ja milliseid lõbustusasutusi külastada. Võid teiste hostelikülastajate hulgast leida omale reisi- või peokaaslasi, saada väärtuslikke reisisoovitusi või lihtsalt kuulata üksteise lugusid.

Selleks et kõik läheks sujuvalt, anname siinkohal ka mõned näpunäited, mida asjade pakkimisel võiksid arvesse võtta:

a) Keegi ei soovi seista dušši all teiste inimeste juuksekarvades või saada jalaseent, seega võta kaasa plätud. Muidugi mitte uhiuued nahast sandaalid, vaid odavad plastikust jalanõud, mida vesi ja seep ei kahjusta.
b) Hirm, et keegi su asjad varastab, võib viia ööune ja rikkuda kogu puhkuse. Rääkimata sellest, et see päriselt juhtub. Seepärast hangi oma kohvrile, selja- või käekotile lukk või kinnita oma asjad voodi külge. Hoia oma rahakotti, passi, telefoni ja muid väärisesemeid padja all või mujal keha läheduses.
c) Ei ole just meeldiv, kui kellegi norskamine sind terve öö ärkvel hoiab. Kõigil on mugavam, kui võtad müra summutamiseks kaasa kõrvatropid (PS: kui oled ise norskaja, kuid soovid siiski hostelis ööbida, siis leiad palju sõpru, kui annad kõrvatropid oma toakaaslastele).
d) Võta kaasa oma rätik ja võimaluse korral ka linad ja magamiskott. Mõnes hostelis on need saadaval, kuid teistes mitte, või ei ole need eriti puhtad. Rätikute ja linade laenutamise eest tuleb tavaliselt ka maksta.
e) Mõni toakaaslane võib öiselt peolt saabudes arvata, et tal on vaja tingimata kõik tuled põlema panna — just siis, kui sinul on vaja hommikul vara ärgata, et lennuki peale jõuda. Silmamask võib sind säästa soovimatust ärkamisest.

Ja lõpetuseks veel midagi olulist: enne hosteli broneerimist loe, mida varasemad külastajad selle kohta on arvanud. See on parim viis ebameeldivate üllatuste vältimiseks.

2) Kämpingud
Kui eelistad looduslähedust, siis võib olla sinu jaoks hea taskukohane võimalus telkimine.

  • EuroCampings: üksikasjalik teave Euroopa kämpingute kohta, et saaksid telkida stiilselt kogu Euroopas. Võimalik otsida riigi, piirkonna, koha, kämpingu nime või teenuste ja rajatiste järgi.
  • Interhike: nõuanded telkimiseks ja matkamiseks kõikjal Euroopas. Kasuta kaarti, et leida kämpingud sinu valitud piirkonnas.

3) Korteri üürimine ja allüürimine
Kui eelistad kodusemat õhkkonda, võid üürida toa või terve korteri ning isegi allüürida enda korteri ajaks, mil oled ise ära.

  • Airbnb: toad, korterid, laevad ja isegi majad puude otsas – üüri majutuskoht rohkem kui 34 000 linnas ja 192 riigis. Reisikulude vähendamiseks võid oma äraolekuajaks ka enda eluaseme välja üürida.

4) Majavahetus
Kui oled avatud ja valmis oma kodus külalisi vastu võtma, siis on sul võimalus veeta mõned päevad ka kellegi teise kodus.

  • Belodged.com: veebikogukond, mille liikmed saavad otsida tasuta majutust mõne teise liikme kodus või lihtsalt vaadata reisisoovitusi oma järgmise sihtkoha kohta.
  • Hospitality Club: liitu klubiga, et tutvuda sõbralike inimestega ja leida majutust kõikjal maailmas.
  • Couchsurfing: leia kohalikud, kelle juures peatuda, rohkem kui 100 000 linnas üle kogu maailma; hakka võõrustajaks, pakkudes reisijatele ööbimisvõimalust oma kodus või taasavasta oma linna, kohtudes seda külastavate reisijate ja kohalikega oma piirkonnas toimuvatel üritustel.
  • Knok: reisi ja peatu tasuta rohkem kui 30 000 kodus 159 riigis. Hõlmab ka eluasemekindlustust.

 

Kui kõik muud võimalused nurjuvad, sul on väga varajane lend või pika ooteajaga ümberistumine või soovid lihtsalt lisada oma reisile veidi põnevust, miks mitte veeta öö lennujaamas? Veebisaidilt Guide to Sleeping in Airports leiad külastajate arvustused, magamiseks parimate ja halvimate lennujaamade edetabeli ning juhendi lennujaamas ööbimiseks.

Avafoto: Hostel Soomes (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)

 

Vaata lisaks:
18 SOOVITUST, millele tasub enne reisi tähelepanu pöörata

KUIDAS toimida, kui reisil tekivad terviseprobleemid

Märksõnad: ööbimine, kus ööbida, kuidas soodsalt ööbida, kus soodsalt ööbida, välismaale elama ja tööle, välismaale elama asumine, välismaale elama minek, lapsega välismaale elama, perega välismaale elama, laps välismaale elama, kuidas minna välismaale elama, välismaale elama, välismaal elavad eestlased, kuhu välismaale elama minna, elama asumine, kuhu riiki elama minna, kuidas minna välismaale elama, lapsega välismaale elama, välismaale elama minek, kuidas välismaale kolida, ajutiselt välismaale elama, päriselt välismaale elama, terve perega välismaale elama