NordenBladet – Põhjamaade Ministrite Nõukogu (Nordic Council of Ministers, NCM), PMN, loodi viie Põhjala riigi (Soome, Norra, Taani, Rootsi, Island) valitsuste koostöö tihendamiseks 1971. aastal. PMNi sekretariaat asub Kopenhaagenis, Taanis. Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär on alates 1.märtsist 2013 Norra endine tipp-poliitik Dagfinn Høybråten. 2014. aasta aprillis külastas hr Høybråten Eestit, mil kohtus ka peaminister Taavi Rõivasega.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöö Eestiga seati sisse 1991. aastal, mil PMN avas vastiseseisvunud Balti riikide pealinnades oma esinduskontorid. Sealt sai alguse Eesti ja PMNi tihe partnerlus, mis realiseerub läbi mitmete koostööprojektide paljudes eri valdkondades.

2015. aasta algusest on PMNi Eesti esinduse juht hr Christer Haglund. Esinduse ülesandeks on tutvustada laialdaselt Põhjamaade koostööd ning hallatada kõiki koostööprojekte ja -programme. PMNi projekte ja toetusi saavad taotleda nii avalik kui erasektor ning kodanikuühiskonna organisatsioonid. Üleriigilise tõhusama koostöö tagamiseks on avatud ka PMN Eesti esinduse filiaalid Tartus ja Narvas.

2016. aasta alguses tähistas PMN Eesti esindus oma 25. tegutsemise aastapäeva.

PMNi ja Baltimaade koostöö aluseks on iga viie aasta tagant uuendatavad koostöösuunised (guidelines). 2013 oktoobris kiideti heaks uued koostöösuunised 2014-2018 perioodiks. Suunistega on paika pandud koostöö fookusteemad, milleks on:

– Haridus, teadus ja innovatsioon
– Ettevõtlus, klastrite koostöö ning loomemajandus
– Keskkond, kliima ja energia
– Heaoluriigi väljakutsed, sh. piiriülesed küsimused, mis mõjutavad nii Balti- kui Põhjamaid, nagu demograafilised muudatused, migratsioon, organiseeritud kuritegevus, inimkaubandus

Eesti on võtnud selge suuna ühiste projektide järk-järguliselt suurenevale kaasrahastamisele ja ühise planeerimise kujundamisele. Seega on abiprogrammidest saanud aja jooksul võrdsetel alustel koostööprogrammid. Esimene võrdse osalusega programm avati 2008.a. haridusvaldkonnas – ühtne Põhjamaade stipendiumiprogramm NORDPLUS 2008-2011. 2009. aastal avati veel 3 Põhja- ja Baltimaade ühist programmi: kultuuri mobiilsusprogramm, avaliku halduse mobiilsusprogramm ning äri- ja tööstuse mobiilsusprogramm.

Avafoto: Christer Haglund (NordenBladet/ Helena-Reet Ennet)
Allikas: Välisministeerium