NordenBladet — Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul, kes täna kohtus Araabia Ühendemiraatide Föderaalkogu kolleegiga, on Eesti oodatud osalema Dubai EXPOl.

Mihkelson kohtus Abu Dhabis Araabia Ühendemiraatide Föderaalkogu välis- ja kaitsekomisjoni esimehe Mohamed Salem Kardous Obaid Al Ameriga, kes tunnustas kahe riigi märgatavalt kasvanud diplomaatilist suhtlust ja viimastel aastatel neljakordistunud kaubavahetust. „Eriti oluliseks pidas ta Eesti võimalikku osalemist Dubai EXPO-l 2020. aastal,“ ütles Mihkelson.

„Dubai EXPO-l osalemine annaks meile ka väärtusliku diplomaatilise kogemuse ja võimaldaks vajaduse korral teha eeltööd Eesti huvide paremaks kaitsmiseks majanduslikult väga innovaatilises regioonis,“ ütles Mihkelson. „Eesti tuntus ei lõpe ega pea lõppema Euroopa Liiduga.“

Mihkelsoni sõnul on terve hulk Eesti ettevõtteid regioonis juba kohal või sihivad sealseid turge. Samuti on osa ettevõtteid ja ettevõtlusorganisatsioone valmis panustama riigi osalemisse Dubai EXPO-l.

Mihkelson kinnitas kohtunumisel, et Eesti suhtub väga tõsiselt suhete arendamisse Araabia Ühendemiraatidega ning uurib võimalusi oma diplomaatilise esinduse avamiseks Abu Dhabis. „Kahe riigi kaubavahetus ning ka turism on kenas tõusutrendis, mille jätkumisele aitaks kaasa ka rahvaesinduste suurem koostöö ja teineteisetundmine,“ ütles Mihkelson.

Mihkelsoni sõnul kiitis Al Ameri Eestit kui e-maailma rollimudelit ning väljendas toetust Eesti kandideerimisele ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks. Mihkelson viibibki Araabia Ühendemiraatides Eesti ÜRO Julgeolekunõukogu liikmeks kandideerimise kampaania raames.

 

Allikas: Eesti Riigikogu