NordenBladet — Nii Rootsis kui Soomes tekitab kahinaid otsus võtta 1,5-aastasele lapsele ainult taimetoitu andud vanematelt laps ära. Soomes on lubatud ainult taimetoitu anda ka väikelastele, aga taimetoit peab olema mitmekesine.

Rootsis põhjendati vanematelt lapse äravõtmist lapse alakaalulisusega, kuigi vanemad ütlesid, et lapse kõhnus on pärilik. Ametnikud aga leidsid, et laps on taimetoidu tõttu alatoitumuses.

Nüüd on Soomes tekkinud paljudel vanematel küsimus, kas väikelapsele võib anda ainult taimetoitu. Siin tuleb appi Soome ametlik toidusoovitus, mille kohaselt tohivad ainult taimetoitu tarvitada nii rasedad, imetavad emad, lapsed ja noored.

Tähtis on ainult jälgida, et toidus oleks piisavalt valku. Lisaks tuleb lastele lisaks D-vitamiinile anda B12-vitamiini ja joodi, vahendab Helsingin Sanomat.

Lastele ei sobi aga kitsendustega taimetoit nagu makrobiootiline ja toortoit.

Võrreldes lihatoidul lastega tuleb taimetoidul lastele anda rohkem valgu- ehk proteiinirikkaid toitaineid nagu oad. Samuti tuleks valgurikkaid toite anda iga toidukorraga.

Samuti tuleks valgurikkaid toite varieerida, näiteks lisaks ubadele anda täisteratooteid ja pähkleid.

Joogiks tuleks taimetoidul lastele piima asemel anda vitamiinidega rikastatud jooke nagu kaera- ja sojajoogid. Nii on tagatud ka kaltsiumi saamine. Alla aastased lapsed peakasid saama ka piima. Kui ema ei imeta, siis tuleb vajadusel konsulteerida arstiga.

Laste puhul tuleb jälgida ka rasvade saamist. Parim soovitatud rasvaine on rapsiõli, kuna seal on kõik vajalikud rasvhapped olemas õiges vahekorras.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT