NordenBladet — Paljud on ilmselt juba teadlikud, kui tervislik spinat meie organismile on. See roheline leheke sisaldab külluslikult vitamiine (eriti just rauda) ja mineraale, aga saad need ained kätte vaid kindlal tingimusel, vahendab Women´s Health.

Kui sulle on jäänud silma isuäratavad fotod, kus spinat on keedetud või vormiroa sees küpsetatud, ei ole see tähendus, et sedasi tulebki seda toiduainet töödelda. Kuumutamine hävitab kahjuks spinati paljud kasulikud omadused. “Köögiviljade keetmisel võivad vees lahustuvad vitamiinid kaduda,” ütleb Samara Abbot. Täiesti toore toidu tarbimisel on muidugi ka puuduseid. Toorest spinatit ei peeta just kõige paremaks kaltsiumi allikaks, kuna see sisaldab ka oksaalhapet, mis takistab kaltsiumi imendumist. Teisisõnu, sa saad C-vitamiini ja foolhappeid, aga mitte kaltsiumit.

Õnneks on olemas teisi lahendusi, kuidas süüa värskeid vilju ilma, et peaks maitse või toitainete osas järelandmisi tegema. Keedetud spinati asemel soovitatakse seda veidike aurutada, aga toitained jäävad selle lühikese protsessi käigus siiski alles. Spinatit saab lisada smuutidesse, suppidesse, omleti sisse või valmis meisterdada üks hõrgutav pesto. Kahjuks kipub värske spinat külmkapis suhteliselt ruttu halvaks minema. Sel puhul tasub seda taime sügavkülmas säilitada, kuna kõik toiteväärtused jäävad külmutamise järgselt samaväärseks.

Avafoto: NordenBladet