NordenBladet — Kui Eestis on sotsid üle aastate suurimas madalseisus, siis Soomes kerkis sotside toetus üle aastate kõrgeimale tasemele. Mitu aastat Soome poliitikat valitsenud Koonderakond langes teiseks.

Eesti ja Soome vahe on selles, et kui Eestis on sotsid valitsuses ja neid süüdistatakse sajas surmapatus, siis Soomes on sotsid suurim opositsioonierakond.

Sotside toetus tõusis veebruaris Yle tellitud gallupi järgi 21 protsendini, millega läksid sotsid edetabelit juhtima. Teiseks kukkus Koonderakond 20-protsendilise toetusega. Kolmas on peaministri erakond Keskerakond 17 protsendiga ja neljas rohelised 14,5 protsendiga.

Viiendaks tõusis Vasakerakond 8,9 protsendiga ja kuues on põlissoomlased 8,5 protsendiga.

Erinevalt Eestist on Soomes parlamendis ka väiksemad parteid – kristlike demokraatide toetus on 3,3 protsenti, rootslaste parteil 2,9 protsenti ja põlissoomlastest lahku löönud „sinistel” 1,6 protsenti.

Veel aasta tagasi enne kohalikke valimisi oli Koonderakond kõige suurema toetusega. Sotside tõusu taga on arvatavalt nn töötute aktiivsusmudel, mille valitsus kehtestas aasta algul ja mis on saanud palju kriitikat.

Toetus opositsioonile on Soomes hetkel 44,4 protsenti samas kui valitsuserakondadele 38,6 protsenti. Soomes on järgmised parlamendivalimised 2019. aasta aprillis ja praegust peaministrierakonda Keskerakonda ootab arvatavalt suur põrumine.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT