NordenBladet – Sellest kevadest rakenduva andmekaitse reformiga on muutumas ka .ee domeenide reeglid. Domeene haldav Eesti interneti sihtasutus (EIS) on nüüd ka esmased reeglimuudatused välja pakkunud, millele oodatakse tagasisidet.

Mis muutumas on?

Plaanitud muutuse kohaselt ei avalikustata enam füüsilisest isikust registreerija andmeid domeeniotsingus WHOIS. Siiski plaanitakse alles jätta võimalus registreerijaga ühendust võtta.

Soovitakse viia ka domeenireeglid vastavusse registreerijate tänaste vajadustega ning laiendada EISi poolt autoriseerimiskoodi väljastamist – mõjuval põhjusel antakse koodi ka varem kui 5 tööpäeva möödudes registripidajale soovi avaldamisest.

Muutuda võib ka see, et oma domeeni küljes olevaid kontaktandmeid saad muuta .ee registreerija portaalis

Teatud juhtudel võib EIS domeeninimele seada keelumärkeid, näiteks kohtumääruse alusel. Protseduuri lihtsustamise eesmärgil plaanitakse edaspidi lisada keelumärkega kustunud domeen reserveeritud domeenide nimekirja, et need ei kaoks.

Plaanis on ka täpsustada teenusepakkuja kohustusi kliendi isikuandmete töötlemisel. Lisaks peavad registripidajad pidama töötlustoimingute registrit ning vajadusel läbi viima andmekaitsealast mõjuhinnangut.

Täpsustatakse ka registripidajate vastutusala juhul, kui firma kasutab domeeni edasimüümisel kolmandaid ettevõtteid või soovib edastada kliendi isikuandmeid välisriiki, mis asub väljaspool Euroopa majanduspiirkonda. Samuti pakutakse registripidajatele võimalust pikendada aeguvaid domeene automaatselt.

Domeenireeglite näol on tegi tüüptingimustega, mis reguleerivad EISi, domeeni registreerija ja registripidaja ehk teenusepakkuja vahelist õigussuhet.

Allikas: Eesti Interneti SA