NordenBladet — Espoo firma Medix Biochemica laborites toodetud aine hind on turul neli miljardit eurot kilo eest. See on Soome kalleim eksporditoode. Soome firma siiski miljardeid ei teeni, kuna seda ainet läheb vaja väga vähe.  Trypsinogen 2 antiaine maksab 3,95 miljonit eurot gramm ja seda toodetakse aastas mõned grammid. Medix Biochemica käive ulatub 20 miljoni euroni ja kokku toodetakse aastas vaid 900 grammi eri aineid, vahendab Helsingin Sanomat.

Aineid kasutatakse meditsiinis. Näiteks trypsinogen 2 antiaine abil on võimalik kiiresti tuvastada kõhunäärme põletikku kas uriini- või vereproovist.

Ettevõtte tähtsaim vara on rakud, mis on saadud hiirte rakkudest. Kui hiirtesse süstitakse näiteks kilpnäärmehormooni tyroksiini, siis hakkab põrn tootma selle vastu antikehi. Antikehi tootvad rakud ühendatakse luuüdikasvaja rakkudega, mis kasvavad kiiresti. Edasi pole enam hiiri vaja ja rakke kasvatatakse laboritingimustes.

Mõnedes firmades toodetakse antikehi siiani loomade, näiteks kitsede peal, ent laboris saadakse kvaliteetsem toode.

Antiaineid on vaja väga vähe. Näiteks 20 milligrammist piisab 20 000 testi tegemiseks. Ettevõtte ühest kilost aastatoodangust on võimalik valmistada ligi miljard erinevat testi.

Medix Biochemica toodab Joensuu tehases eri valmisteste, näiteks kõhunäärme põletiku kiirtesti ja eri rasedust puudutavaid teste. Lootevee lekkimist tuvastavate testide osas on Soome firma turuliider väljaspool USA-d.

Firma toodangust 90 protsenti on eksport. Põhiline turg on Hiina, mis on kõige kiiremini kasvav meditsiinitoodete turg. Hiina osakaal firma käibest on 25 protsenti.

Firmas töötab sadakond inimest ja on viimastel aastatel kiiresti kasvanud. 2016. aastal oli firma käive 16,8 miljonit ja kasum ligi 4 miljonit eurot.

Firmal on ees väga lai tööpõld, sest arendatakse välja vähi- ja südamehaiguste kiirteste, samuti eri põletikuteste. Samuti kasvab nõudlus geenitestide järele.

Tulevikus kasutatakse teste rohkem kodus, kuna eakate hooldus liigub asutustest tagasi kodudesse. See suurendab vajadust lihtsate kiirtestide järele. Firmas on väga suur roll tootearendusel – ligi neljandik töötajaid tegeleb uute toodetega.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT