NordenBladet — Euroopa Liidu asjade komisjoni (ELAK) kohtumisel Ühendkuningriigi Euroopa Liidust väljaastumise riigisekretäri lord Martin Callananiga räägiti Brexitiga seonduvatest arengutest ning Ühendkuningriigi ja Eesti koostööst.

Kohtumist juhtinud Euroopa Liidu asjade komisjoni aseesimees Jaak Madison rõhutas, et Ühendkuningriigil ja Eestil on olnud alati sõbraliku suhted ning britid on olnud väga toetavad partnerid NATOs. „Oleme huvitatud heade suhete jätkumisest Ühendkuningriigiga,“ kinnitas ta.

Lord Callanani sõnul lahkuvad britid küll Euroopa Liidust, kuid mitte Euroopast. Tema sõnul jääb Euroopa Liit ka pärast Brexitit Ühendkuningriigi suurimaks kaubanduspartneriks, kuigi läbirääkimised Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi tulevase suhte leppe üle saavad olema keerukad.

Ühendkuningriik soovib sõlmida kahepoolsed lepped ka riikidega, kellega Euroopa Liidul veel lepingut pole, näiteks USA ja Jaapaniga. Callanan avaldas lootust, et britid on jätkuvalt vabakaubanduse eestkõnelejad maailmas.

Callanan kinnitas, et koostöö kaitse- ja julgeolekuvaldkonnas jätkub kindlasti ja viitas, et ka praegu on 800 Briti sõjaväelast tagamas Balti regiooni julgeolekut.

Ta märkis, et Ühendkuningriigis elavatele, õppivatele ja töötavatele Eesti inimestele ja ettevõtjatele tagatakse nende õigused. „Eesti kodanikud on Ühendkuningriiki teretulnud jääma, me hindame nende panust,“ ütles Callanan. „Nad saavad kõik niinimetatud püsielaniku staatuse, millega enamus nende õigusi on tagatud nii kauaks kuni nad soovivad Ühendkuningriiki jääda.“

Britid lahkuvad Euroopa Liidust 29. märtsil 2019. Brittide ootus on, et üleminekuperiood kestaks võimalusel umbes kaks aastat ja lõppeks aastaga 2020.

Kohtumisel osalesid veel ELAKi liikmed Tiina Kangro, Tarmo Kruusimäe ja Tiit Terik.

 

Fotod: Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmed kohtusid Ühendkuningriigi valitsuse liikme, Euroopa Liidust väljaastumise riigisekretäri lord Martin Callananiga (Riigikogu fotoarhiiv/ Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu