NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutas tänasel istungil, millised on Eesti võimalused toetuste saamiseks uuel Euroopa Liidu eelarveperioodil.

“Küsimust sellest, et Eestit võiks järgmisel Euroopa Liidu toetuste eelarveperioodil käsitleda kahe eraldi piirkonnana, tuleb kõikehõlmavalt käsitleda nii valitsuse kui ka Riigikogu tasandil,“ märkis erikomisjoni esimees Aivar Sõerd. „Kui jaotada Eesti kaheks regiooniks oleks Harjumaa enamarenenud piirkond, ülejäänud Eesti jätkuvalt vähemarenenud piirkond. Praegu pole kindlat teadmist sellest, kui palju Eesti tervikuna võidaks kaheks regiooniks jagamisel, hüpoteetiline võit võib olla vahemikus 150 kuni 500 miljonit eurot seitsme aasta jooksul,“ ütles Sõerd. Ta lisas, et samas on aga risk, et Eesti regioonideks jagamisel saab Harjumaa tulevikus ühtekuuluvuspoliitika vahenditest investeeringuid oluliselt vähem kui seni.

„Tuleb veel rõhutada, et siseriiklikult on otsuse langetamine kiireloomuline, sest regioonide piiride muutmine käib Eurostatis kindlate ajaraamide ja protseduuride alusel ja võib võtta aega mitu aastat. Euroopa Liidu järgmise eelarveperioodi läbirääkimised aga lähenevad,“ märkis Sõerd.

Erikomisjoni liikme Andres Metsoja sõnul on erisuste tegemine kaalumist väärt. „Erisusi on tehtud Eestis ka kestval rahastusperioodil, üheks näiteks on linna ja selle lähisümbruse eristamine,“ märkis erikomisjoni liige. „Eesti kaheks jaotamise puhul peaks aga toetuste jaotamisel lähenema siiski valdkonnapõhiselt nii Harjumaal kui ka üle riigi. Näiteks piirkonnad, mis vajavad näiteks teede või haridusasutuste väljaehitamiseks rohkem tuge, seda ka saavad,“ lisas Metsoja.

Istungil osalevad Rahandusministeeriumi ja Riigikontrolli esindajad.

 

Allikas: Eesti Riigikogu