NordenBladet — Lõuna-Aafrika lastearst Alastair McAlpine avaldas veebruaris (2018 a) Twitter´i kontol, mida tõsiseid haiguseid põdevad lapsed elus olulisemateks mälestusteks pidasid, vahendab The Guardian.

“Otsustasin haiglaravil olevatelt lastelt küsida, mida nad elus naudivad ja mis muutis selle nii eriliseks. Teate, lapsed on ikka nii targad,” kirjutab McAlpine oma Twitteri kontol. Mitte ükski laps kusjuures ei öelnud, et oleks soovinud rohkem aega veeta teleri ees või Facebookis. Keegi ei igatsenud riidlemist või haige olemist. Paljud soovisid, et oleksid kulutanud vähem aega sellele, mida teised neist arvavad. “Neile läks korda, et neid koheldi normaalselt. Tõelised sõbrad ei teinud välja, kui näiteks juukseid kukkusid peast või et üks sõber tuli haiglasse külla ja ei teinud armist väljagi,” kirjutab McAlpine. Arsti sõnul armastasid lapsed oma lemmikloomi, rannas mängimist, seda, et neile loeti raamatut ja et vanemad räägivad lugusid. Kõik lapsed ütlesid, et armastasid jäätist.

Veel laste öeldud imelisi hetki:
“Vanaema on nii kallis mulle. Ta ajab mind alati naerma.”
“Jonny andis mulle pool võileiba, sest ei jaksanud enda oma lõpuni süüa. See oli tore.”
“Mulle meeldib, kui hoidja on siin. Ta on hell. Ja siis on mul vähem valus.”

Lapsed rääkisid, kuidas armastavad inimesi, kes neid naerma ajavad. Naer aitab valu leevendada, tuletavad ka arstid meelde. Lapsed mainisid ka oma lemmikmänguasju ja superkangelasi. Kõige enim jäi kõlama, et lapsed hindavad oma perekondi. Üks väike patsient ütles nii: keegi ei armasta mind sedasi nagu mu ema“.

Mitmed lapsed olid oma saatusega rahu teinud, aga neile valmistas vanemate südamevalu kurbust. “Surm on justkui elevant keset ruumi. Minu töö üks osa on julgustada, olla aus ja saada kõik rääkima, isegi, kui teema teeb väga haiget,” ütleb arst. “Viimased sõnad, mida ma ühelt väikeselt tüdrukult kuulsin, olid: “Aitäh, et hoidsid mu kätt, kui ma kartsin.” Lapsed hindasid lõpuni välja lahkust ja hellust.

Võtke see sõnum vastu:
“Olge lahked. Lugege rohkem raamatuid. Veetke perega aega. Tehke nalja. Minge randa. Kallistage koera. Öelge erilisele inimesele, et armastate teda. Need on asjad, mida lapsed oleksid soovinud teha rohkem. Ülejäänud on vaid detailid. Aa… ja sööge jäätist,” kirjutab McAlpine oma postituses.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Iltalehti