NordenBladet — Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Martin Helme esitatud küsimusele piiri väljaehitamise hinna kohta. Helme viitas asjaolule, et Eesti idapiiri väljaehitamise hind on müstiliselt suureks kasvanud. Ta soovis teada saada viimast hinnangut kulutuste sisu ja mahu kohta.

Ratas tunnistas, et see info, mis tuli Eesti avalikkusele, aga mis tuli ka Riigikogu liikmetele ja valitsuse liikmetele, oli selles mõttes ootamatu, sest 2015. aasta oli arvestatud summaga 79 miljonit.

Nüüd on projekteerimised läbi viidud ja on teada, et piiri ehitamine läheb 2,5–3 korda kallimaks. „See kindlasti ei tähenda seda, et idapiiri ehitamine seiskub, katkeb, seda ei toimu,“ ütles Ratas. „Ma igal juhul pean õigeks, et piiri ehitusega tuleb edasi minna,“ kinnitas peaminister.

Ratas selgitas, et piiri kogupikkus on 338 kilomeetrit, maismaa 135, järvepiir 126 ja jõepiir 76 kilomeetrit. „Kallimaks on läinud siis eeskätt maismaapiiri rajamine, mis oli ka kõige pikema kilometraažiga, 135. See vahe nendest hinnangutest, mis oli veebruar 2015 ja mis on täna, on circa 100 miljonit. Jõepiiriks on plaanitud 11 miljonit eurot ja tegelik vajadus on 25 miljonit, et seal circa 14 miljonit on piir kallinenud,“ märkis Ratas. Samas ta viitas asjaolule, et tegemist on ju projekteerimise etapiga. Kui tulevad hanked peale, siis kindlasti see võib veel omakorda hinda muuta.

Peaministri sõnul ei ruttaks ta ütlema, et PPA on teinud mingisuguseid valesid arvutusi. „Minu meelest pooleteise kuuga talvisel ajal teha täielik hinnang, kui palju piiriehitus maksma läheb, tuua see valitsustasandile ja sealt pealt teha otsus – mulle tundub, et see oli natuke kiirustatud,“ ütles Ratas.

Peaminister vastas veel Arno Silla esitatud küsimusele põllumajandustöötajatele ikalduskahjude hüvitamise kohta ja Eerik-Niiles Krossi esitatud küsimusele maksumaksja raha suunamise kohta Keskerakonnale sobivasse uudisruumi.

Justiitsminister Urmas Reinsalu vastas Artur Talviku esitatud küsimusele tasuta õigusabi, Kalle Laaneti esitatud küsimusele justiitsministeeriumi lepingute, Andres Ammase esitatud küsimusele erakondade rahastamise, Mart Helme esitatud küsimusele õiguskaitse osutamise ja Jüri Adamsi esitatud küsimusele justiitsministeeriumi kohalike omavalitsuste järelevalve kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu