NordenBladet — Erihoolekande teenusekohtade kaasajastamise II voorus esitati sotsiaalministeeriumile õigeaegselt 30 taotlust: kolm taotlust teenusekohtade reorganiseerimiseks ning 27 taotlust uute kohtade loomiseks. Taotlusi sai esitada 24. jaanuarini.

„Erihoolekande kaasajastamisega loome psüühika- ja intellektihäirega inimestele paremad elamis-, õppimis- ja töötamistingimused ning toetame nende võimalikult iseseisvat hakkamasaamist,“ ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „See on üks olulisemaid sotsiaalvaldkonna reforme, millega toetame inimeste aktiivsust ja võrdväärset osalemist ühiskonnaelus – anname neile võimaluse oma lähedastega rohkem suhelda, ennast teostada, olla aktiivsed ning leida endale sobiv rakendus. Kogukonnapõhiste teenusekohtade loomisega saavad inimesed, kes on seni elanud oma perekondade hoole all, edaspidi paindlikuma teenuse. See vabastab perekonnaliikmed ülemäärasest hoolduskoormusest ja võimaldab neil minna tööle ning osaleda ühiskonnaelus.  Kohalike omavalitsuse ja kogukondade poolt pakutavad teenused on siinkohal olulise tähtsusega.“

Uute teenusekohtade loomiseks on taotletud 11,9 miljonit eurot, millele lisandab omafinantseering 3,54 miljonit eurot. Kokku soovitakse luua 686 uut teenusekohta.

Teenusekohtade reorganiseerimiseks on taotletud 6,55 miljonit eurot Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERF) vahendeid, millele lisandub riiklik kaasfinantseering 1,16 miljonit eurot ning 0,45 miljonit eurot omafinantseering. Taotlustega on kokku kavandatud reorganiseerida 154 teenusekohta.

Erihoolekande kaasajastamise teise taotlusvooru jaoks on ette nähtud 11 843 285 eurot ERF vahendeid, millele lisandub omaosalus.

Rahandusministeerium kontrollib järgnevate nädalate jooksul projektide vastavust nõuetele ning vajadusel palub taotluste parandamiseks täpsustusi. Edasi suunatakse projektid valikukomisjoni, kes hakkab projekte hindama ning moodustab koondhinnete alusel projektide nimekirja. Vastavalt hindamise tulemustele ja ERF vahendite eelarvele koostab Rahandusministeerium taotluse rahuldamise või rahuldamata jätmise otsuse. Lõplikud tulemused selguvad maikuuks.

Esitatud taotluste maakondlik jagunemine (ESIALGNE)

Planeeritud kohti taotlustes
Harju maakond 186
Hiiu maakond 20
Ida-Viru maakond 69
Järva maakond 10
Lääne maakond 30
Lääne-Viru maakond 30
Pärnu maakond 105
Saare maakond 60
Tartu maakond 117
Valga maakond 85
Viljandi maakond 90
Võru maakond 38
KOKKU 840

29. jaanuar 2018

 

Allikas: Sotsiaalministeerium
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT