NordenBladet — Igal aastal juhib Põhjamaade valitsuste koostööd üks riik – 2018. aastal on selleks Rootsi. Rootsi eesistumise tegevuskava, mis sel aastal moodustab Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöö põhialuse, põhineb kaasamisel, innovatsioonil ja turvalisusel. Korduv teema kogu tegevuskavas on digitaliseerimine.

Kaasavad Põhjamaad
See valdkond leidis tee eesistumisprogrammi arvukate proovikivide tõttu, millega kõik Põhjamaad ühtemoodi silmitsi seisavad. Programmi põhipunktid on digitaalsed kaugtervishoiu lahendused, noorte sotsiaalne kaasatus ja tööturupoliitika, mille eesmärk on luua senisest paremad võimalused tööturule asumiseks.

Kestlikud ja uuenduslikud Põhjamaad
Selles valdkonnas keskendutakse põhjamaisele innovatsioonile kui kestliku sotsiaalse muutuse tõukejõule. Rootsi soovib suurendada koostööd biomajanduse, säästva ehituse ja kliimasäästlike transpordilahenduste valdkonnas.

Turvalised ja avatud Põhjamaad
Rootsi soovib tõstatada laiemaid turvalisuse teemasid, mis puudutavad Põhjamaid. Riigid hakkavad vahetama teadmisi selle kohta, kuidas on kõige parem võidelda radikaliseerumise, organiseeritud kuritegevuse, terrorismi ja inimkaubandusega

Eesistumise tegevuskava sisaldab ka Põhjamaade peaministrite viit ühisalgatust („Nordic Solutions to Global Challenges”). Nende algatuste eesmärk on jagada Põhjamaade lahendusi ja kogemusi, mis võiksid aidata saavutada ÜRO säästva arengu eesmärke, nagu on sätestatud tegevuskavas aastani 2030.

Tutvu Rootsi eesistumisprogrammiga lähemalt siin.

Avafoto: NordenBladet
Allikas: Norden.org

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT