NordenBladet — Soomes uuest aastast kasutusele võetud töötute nn aktiivsusmudeli puhul on tähtis, et inimene võtaks kiiresti vastu talle pakutud töö, muidu kaotab osa töötutoetusest. Ent lapsega kodus oleval töötul on raske leida kiiresti hoiukohta.

Seaduse järgi peavad omavalitsused leidma lapsele koha lasteaias kahe nädala jooksul. See ei pruugi olla piisav, kui vanemal on vaja kiiresti tööle asuda, vahendab Yle.

Näiteks Oulu linnas on töötu inimese lapsele ette nähtud vaid 20 tundi lasteaia-aega nädalas. Töö leidmise korral on väga raske leida lapsele kohta lasteaias.

Asjasse on sekkunud Soome lastevolinik Tuomas Kurttila, kelle arvates ei tohiks väikeste laste vanematele rakendada nn aktiivsusmudelit.

Soomes käib lasteaias 68 protsenti 1-6-aastastest lastest. See tähendab, et 125 000 väikest last on kodused. Soomes on üle 44 tuhande töötu lapsevanema, kelle lapsed on eelkooliealised.

Soomes on selgunud, et nn aktiivsusmudeli käivitamisel ei kaalutud selle mõju väikeste lastega kodus olevatele vanematele.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT