NordenBladet — Emakakaelavähk on kogu maailmas kõige sagedasemini esinev günekoloogiline vähk. Eestis saab igal aastal 150-160 naist emakakaelavähi diagnoosi, vahendab Cosmopolitan UK ja Eesti Vähiliit.

Emakakaelavähi esinemine on tänu pap-testidele 80% võrra alates aastast 1960 vähenenud, ent sellegipoolest on viimase 15 aasta vältel haigestunute arv 20-39-aastaste hulgas tõusnud. Eestis kutsutakse emakakaelavähi sõeluuringule 30-55 aastaseid ravikindlustatud naisi. Naisi kutsutakse uuringule iga 5 aasta järel. Sõeluuringus osalemine on oluline ja vajalik, sest selle käigus avastatakse tekkinud muutused, mis aja möödudes võivad kujuneda pahaloomuliseks. Sõleuuringule lisaks oleks hea teada, kuidas ära tunda emakakaelavähiga seotud tunnuseid. Arst Jan Schaefer loetleb varajaste märkide tunnused, mida keha eelnevalt annab.

1. Ebaregulaarne veritsus
Üks sagedasemaid ja varasemaid emakakaelavähi tunnuseid on ebaregulaarne veritsus, mis avaldub menstruatsiooni ajal või peale vahekorda. “Tavaliselt ilmub selline sümptom siis, kui vähirakud on emakakaela kudedesse kasvanud. See on väga murettekitav märk menopausi ealistel naistel, kellel menstruatsiooni enam ei esine,” ütleb Schaefer.

2. Ebatavaline leke
Ebatavalise lõhna, värvi ja koostisega tupest eralduv vedelik võib samuti olla ohumärk. Seda juhtub, kui vähil jääb hapnikust puudu ning sellest seonduvalt tekib põletik, mis väljendub lekke ja veidra lõhnaga. “Tupest tulenev leke võib olla muidugi ka mõne muu probleemi tunnus, oluline on, et läheksid igal juhul  kontrolli,” soovitab Schaefer.

3. Vahekord on valulik
“Emakakaelavähi varases staadiumis ei ole tavaliselt sümptomeid, aga kui seksi ajal tekib valu ja peale seda veritsus, võivad need olla märgid, et vähk on levinud ümbritsevatesse kudedesse.

4. Ebatavaline kehakaalulangus
Söögiisu puudumine ja seletamatu kaalulangus võivad olla märgiks ükskõik millisest vähist, emakakaelavähist kaasaarvatud. Kui sööd suures koguses toitu, aga kehakaal langeb jätkuvalt, on see väga oluline signaal, et midagi on korrast ära.

5. Tundlikud jalad
Kui emakakaelavähk kasvab, võib see hakata alaselja närvidele suruma, mis omakorda tekitab jalgades valu ja turset. “Lihtsal paistetus ja valu eraldi võivad olla märgid mitmetest erinevatest asjadest, aga samal ajal esinevatena võivad need viidata emakakaelavähile,” ütleb arst.

6. Alaseljavalu
“Püsiv valu alaseljas, puusas või pimesoole piirkonnas võivad olla märgiks emakakaelavähist,” ütleb Schaefer.

Arst manitseb olema eriti tähelepanelik nendel juhtudel, kui tunnused ilmnevad üheaegselt. Ühtlasi mainib ta, et need tunnused ei pruugi olla märgiks emakakaelavähist, aga tasub siiski tähelepanelik olla. “Ainus viis kindlalt teada saada, on arstivisiit, kus teostatakse vähirakkude uurimine,” lisab arst.

Avafoto: Völjavõte Ida-Tallinna Keskhaigla videost