NordenBladet — Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni liikmed arutasid täna Strasbourgis Prantsusmaal toimunud ENPA istungi lisaüritusel koos rahvusvaheliste ekspertidega Nord Stream 2 gaasitoru rajamisega kaasnevate ohtude üle.

Eesti delegatsiooni esimehe ja ENPA asepresidendi Marianne Mikko sõnul toodi arutelu käigus välja, et gaasitorude rajamine Venemaa ja Saksamaa vahele Läänemerre toob kaasa hulga ohte. „Juba enne trassi valmimist on tekkinud keskkonnariskid,“ märkis Mikko. Ta lisas, et gaasitoru toob kaasa ka poliitilised ja majanduslikud ohud.

„Nord Stream 2 tõttu muutub Euroopa liialt sõltuvaks Venemaa ja Saksamaa kahepoolsetest suhetest. Venemaa saab kasutada gaasitoru vastavalt poliitilisele vajadusele ehk keerata gaasikraanid kinni. Muret võimendab asjaolu, et seda võimalust on Venemaa poliitilise ja majandusliku surve avaldamiseks juba kasutanud,“ sõnas Mikko.

Delegatsiooni liige Tiit Terik ütles, et Läänemere põhja uute gaasitorude paigaldamise võimalikud ohud tuleb hoolikalt läbi mõelda ja keskkonda ohustavate tegurite kõrval lähtuda ka julgeolekuohtudest. „Kuivõrd toru kulgeb mööda mere põhja meile väga lähedal, siis on see ka julgeolekurisk – teoreetiliselt võib toru kaitsmise ettekäändel meie vetesse tulla tehnikaga, mis pole sugugi Eesti julgeoleku huvides,“ lausus Terik.

Arutelu käigus toodi välja ka, et plaanitav gaasitoru läheb läbi Kurgalski looduskaitseala ja selle rajamine võib põhjustada haruldaste liikide väljasuremise. Keskkonnaohtudest rääkides märgiti veel, et merepõhjas asuvate gaasitorude parandamine võtaks märgatavalt rohkem aega kui maapealsete torude puhul. Samuti juhiti tähelepanu, et venemaalaste jaos on gaasi kättesaadavus ekspordi kasvades vähenenud ja gaasi hind kasvanud.

Üritusel osalesid keskkonnaaktivist Jevgenia Tširikova, organisatsiooni Free Russia Foundation (FRF) rajaja ja president Natalia Arno ning konsultatsioonifirma East European Gas Analysis direktor Mihhail Kortšemkin.

ENPA sel nädalal toimuval osaistungil on kõne all vähemuskeelte kaitse, kodanikupalk, Ukraina sõja humanitaarsed tagajärjed, Türgi sõjaline sekkumine Süürias, Euroopa Nõukogu roll Iisreali-Palestiina rahuprotsessis ja Eesti raport.

Esmaspäeval valis ENPA uueks presidendiks itaallase Michele Nicoletti (SOC). Samuti valiti asepresidendid, kellena jätkab ka Marianne Mikko (SOC). Mikko valiti ka monitooringukomitee esimeseks aseesimeheks.

Eesti delegatsiooni kuuluvad Marianne Mikko, Raivo Aeg, Andres Herkel, Eerik-Niiles Kross, Jaak Madison ja Tiit Terik.

 

Allikas: Eesti Riigikogu