NordenBladet — Enamus soomlastest on vastu uuest aastast rakendunud töötute nn aktiivsusmudelile, mille kohaselt peavad töötud ise aktiivselt tööd otsima. Taustaks: Eestis on see mudel norm ja teisiti ilmeselt ei kujutataks ettegi. Soomes aga on inimesed rahul sellega, kui inimesed ongi pikka aega töötud ja lähevad tööle vaid siis, kui leidub neile nii soovi kui palga poolest sobiv töökoht. Kuni selle ajani makstakse soomlastele igas kuus ligi 1000 eurot töötutoetust – ja nii kasvõi 10 aastat jutti.

Yle läbi viidud küsitlus näitas, et enamus soomlasi on töötute aktiivsusmudelile vastu. Aktiivsusmudelile on vastu 56 protsenti ja seda pooldab vaid 37 protsenti küsitlusele vastanud soomlastest. 7 protsenti ei osanud oma arvamust öelda.

Aktiivsusmudel meeldib eriti noortele vanuses 15-24 eluaastat, neist 58 protsenti toetab aktiivsusmudelit. Vanemad inimesed on aga sellele vastu. Naistest on aktiivsusmudeli vastu 61 protsenti, meestest 51 protsenti.

Aktiivsusmudelit toetavad Soomes põhiliselt Keskerakonna (Keskusta), Koonderakonna (Kokoomus) ja kristlike demokraatide toetajad. Vastu on sotside, roheliste, rootslaste, vasakpoolsete ja põlissoomlaste toetajad.

Aktiivsusmudelile on vastu põhiliselt väiksema sissetulekuga inimesed ja töötud.

Küsitluses osales jaanuari algul 1010 inimest. Aktiivsusmudeli kaotamiseks korraldatud rahvaalgatusega on ühinenud juba üle 130 000 inimese.

Aktiivsusmudel näeb ette, et töötu inimene peab kolme kuu jooksul tegema 18 tundi talle pakutud tööd või osalema muudes ettevõtmistes, näiteks käima koolitusel. Kui inimene seda ei tee, vähendatakse töötutoetust 30 euro võrra kuus. Selline muudatus on tekitanud vastuseisu just pikaajalistes töötutes, kes on harjunud ära sellega, et ei pea tööl käima.

Eestis on töötutoetuse suurus vaid 130 eurot ja seda makstakse maksimaalselt 7 kuud. Selle aja jooksul peab töötu aktiivselt tööd otsima, vastasel korral jääb töötu toetusest üldse ilma.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT