NordenBladet — Soome politseil võib olla isikute kohta andmeid, millele isikutel endil juurdepääs puudub ja mida ei saa registrist kustutada. Mis andmed need on? Politsei kannab teatud inimesi registritesse seoses väljakutsetega. Inimene ise neid andmeid ei näe ega saa neid kustutada.

Näiteks on sellised andmed, mis puudutavad tööturvalisust. Samuti andmed selle kohta, kui isikul on olnud relv, kui isik on tulistanud politseinikku või isik on teadlikult teist inimest nakatanud mõne haigusega, vahendab Iltalehti.

Samuti on politseil registrisse talletatud andmed isikute kohta siis, kui isik võib olla muul moel ohtlik – näiteks on ta loopinud politseinikke väljaheidetega.

Selliseid andmeid käib politsei ise läbi korra aastas ja eemaldab need, mis on oma aktuaalsuse kaotanud ja pole enam vajalikud.

Niisama kuulujutte politsei registrisse ei talleta, selleks peab olema mingi konkreetne juhtum. Registris on andmed tööturvalisuse kohta, näiteks kui inimene on töö juures teisi ähvardanud.

Registriandmed on jaotatud kahte ossa: üks osa puudutab ametnike turvalisust ja teine osa, mis puudutab inimese enda tervist ja turvalisust. See on selleks, et politsei teaks selliste inimeste sattumisel aresti alla ettevaatlik olla.

Registris on põhiliselt isikud, kelle käitumine on olnud vägivaldne või kes on kaasas kandnud tulirelva. Või näiteks on inimene autoga teistele otsa sõitnud. Sellisel juhul on kõrgendatud tähelepanu all ka auto. Selles registris on Soome peale kokku ligi tuhat inimest.

 

 

Avafoto: Soome, Helsingi (NordenBladet)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT