NordenBladet – Viimase Iisraeli reisi jooksul sai külastatud väga mitmeid häid restorane. Toiduelamus on reisil üks olulisemaid, pea sama meeldejääv kui Nutumüür või Qumran. Kuigi liharoad pole juudi köögis põhilised, jätsid mulle sügava mulje küpsetatud lambalihavardad ja medium miinus valmidusastmes antrekoodilõik koos ülimaitsvate värskete salatite ja punase veini kastmega. Salatid ja lisandid tuuakse alati väikestes anumates põhiroale juurde, mitte ei kuhjata ühele suurele taldrikule kokku. See võimaldab erinevaid maitseid kombineerida.

Lambaliha oli mahlane ja värske, mingit kasuka maitset kusagil tunda ei olnud. Hommikusöögid on kõik väga tervislikud. Munapuder hummusega, erinevad jogurtid ja juustuvalikud on alati hotellide hommikusöögimenüüs. Magustoitutest võib leida siirupiga üle valatud erinevaid puuvilju koos pähklitega ja rohkesti on mitmesuguseid magusaid kooke, mis on ülimaitsvad, kuid minu maitse jaoks natuke ehk liigagi magusad, kuna sisaldavad palju mett ja pähkleid. Hotellide hommikusöögid järgivad reeglina koššertoidu põhimõtteid. Kes veel ei tea, siis allpool teen ka lühidalt juttu, mida koššeri reeglistik endast kujutab.

Tihti küsitakse minult millist restorani sa soovitad Iisraelis külastada? Sellele on väga raske vastata, sest iga kord avastan uusi häid restorane ning kogen uusi ja häid maitseelamusi, samuti on inimeste maitseeelistused väga erinevad. Aga toon teile siiski välja kaks restorani (ühe natuke soodsama (Dr. Shakshuka), teise natuke eksklusiivsema (Crowne Plaza hotellis olev “Pacific Bistro and Sushi Bar”) – olen veendunud, et nendes te kindlasti pettuma ei pea). Esimeses saab einestada nii sees kui väljas värske sooja õhu käes ning nautida rohkelt kaetud laua võlusid, teine koht sobib aga romantilisemaks aja veetmiseks kallimaga või koostööpartneritega, pakub väga maitsvat toitu ning uhket vaadet üle ranna.


Hotell “Arthur” Jeruusalemmas (Dorot Rishonim St 13) tervitas meid juba numbritoas shampanja ja viinamarjadega. Luksushotellides pakutakse ka väga maitsvaid õhtusööke – eriti hea valik on tehtud Shabatiks ehk reede õhtuks!


Iisraeli tänavakaupmehed pakuvad ostmiseks ohtralt värskeid puu- ja juurvilju



Maitsvat koššertoitu pakub Tel Avivis nii turistide kui kohalike seas populaarsust koguv restoran Dr. Shakshuka (Beit Eshel St 3, Tel Aviv-Yafo).






Üks lemmikrestorane on mul Tel Avivi Crowne Plaza hotellis olev “Pacific Bistro and Sushi Bar” (HaYarkon St 145, Tel Aviv-Yafo)

Koššer hõlmab rangeid nõudeid, mida toidu valmistamisel tuleb arvestada. Näiteks liha puhul on nii, et toiduks kõlbab neljajalgne rohusööja loom, kes mäletseb ja kel on sõrad. Siga ei mäletse ja seetõttu pole ta koššer. Jänes küll mäletseb, aga tal pole sõrgu – jällegi ei sobi. Vasika, veise, kitse ja lambaliha on koššer, samuti kodulindude liha. Röövlinde ei sööda, kuna need on pühakirja järgi roojased.

Koššeri sildi saab lubatud liha vaid siis, kui linnu või looma on rituaalselt tapnud väljaõppinud lihunik: tapetakse terava noaga, tekitades loomale võimalikult vähe kannatusi ja tagades vere kiire väljavoolu. Lihunik kontrollib ka seda, et loom oleks terve.

Kalal peavad olema uimed ja soomused. Eestlaste seas populaarsed silmud ja angerjas seetõttu koššer ei ole. Sama kehtib verivorsti kohta, sest Toora järgi on veres hing, mis kuulub vaid J-malale. Isegi väike veretilk munarebus tähendab, et seda ei saa kasutada. Usulistel põhjustel ei söö mõned Lähis-Ida juudid hane, kui Ida- Euroopas on see üks põhitoit. “Ära keeda talle tema ema piimas,” ütleb Toora ja seetõttu liha ja piima ei ole lubatud koos tarbida.

Toidusedel jaguneb lihaks, piimaks ja neutraalseteks toitudeks. Neutraalsed toidud on puu –ja juurviljad, seemned, pähklid ja õli. Ka kala on neutraalne toit, mida võib koos piimaga tarbida, aga ühelt taldrikult siiski ei pakuta. Liharoogi süüakse enamast suurte pühade ajal. Hommikul on põhilised piimasaadused nagu jogurt ja juust. Jäätis ei tohi sisaldada loomset zelatiini. Juustu puhul valitakse taimetoitlase juust ja kastmed tehakse enamasti taimse päritoluga piimaga.

Tähtis on järgida ka seda, et toidunõud, kus liha ja piimasaadusi hoiustatakse , oleks erinevad. Eraldi tuleb neid hoida ka külmkapis. Kohvi kõrvale pakutakse Iisraelis sojapiima, sest pole teada, mida enne kohvijoomist on söödud. Eestlastele omast kartulisalatit segatakse majoneesiga. Kuna juudi rahvas on olnud rändrahvas, kajastub see ka köögis: baklazaanid, granaatõunad, siirupid, küüslauk, koriander, oliiviõli, sidrun ja mesi on juudi köögi lahutamatud koostisosad.

Iisraelis süüakse väga palju pitaleivaga hummust, mis sobib kokku nii liha kui kalaga. Ida-ja Kesk –Euroopast on pärit struudlid ja esindusroog gefilte fiš ehk täidetud kala. Oma puu – ja juurviljade rohkusest tingituna on juudi köök väga tervislik!