NordenBladet — Soomes on töötutoetuse päevamäär käesoleval, 2018. aastal 32,40 eurot. Võrdluseks, Eestis on vastav määr 5,31 eurot ehk kuus korda madalam. Lihtsustatult võttes on see summa, millega töötu peab hakkama saama.

Erinevalt Eestist, kus töötutoetust makstakse vaid 7 kuud, saavad Soomes töötutoetust ka need, kes on olnud 10 aastat töötud. Paljud töötud ei soovigi seetõttu tööle minna, mistõttu on hakatud pikaajalisi töötuid tööle suunama.

Käesolevast aastast jõustus kord, mille järgi saavad töötutoetuse täismäära vaid need töötud, kes 65 päeva jooksul teevad vähemalt 18 tundi tööd või osalevad 5 päeval töölesaamist soodustavates tegevustes. See nn aktiivsusmudel (aktiivimalli) on aga Soome töötutes tekitanud palju meelehärmi, kuna vastasel korral kärbitakse nende toetust 4,65 protsendi ehk 1,5 euro võrra päevas. Ühes kuus teeb see Kela andmetel ligikaudu 32 eurot.

Aktiivsusmudeli kaotamiseks on Soomes kogutud juba üle 100 000 allkirja, mitu korda rohkem kui nõutavad 50 000 rahvaalgatuse korras seadusemuudatuse algatamiseks.

Aktiivsusmudelit ei nõuta neilt töötutelt, kel on puue või töövõimetus, samuti on sellest vabastatud hooldajad.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT