NordenBladet — Soome valmistub sõjaks Venemaaga ning ostab Rootsilt allveelaevade hävitamiseks mõeldud kergtorpeedosid, mida Soomes pole kasutatud aastakümneid. Soome merevägi soetab oma ründevõimeliste Hamina-klassi raketikaatrite ja tulevaste Pohjanmaa-klassi universaalkorvettide jaoks praegusest palju võimekamad vahendid allveelaevade avastamiseks ja tõrjumiseks, vahendab Helsingin Sanomat.

Soome parandab oma veealust võitlusvõimekust, kuigi allveelaevade arv on Läänemerel tugevasti vähenenud võrreldes Külma sõja aegse perioodiga. Näiteks Venemaa Läänemere laevastikus on kasutusel vaid kaks allveelaeva.

Soome kaitsejõud on aga valmistumas selleks, et Venemaa suurendab allveelaevade arvu Läänemerel.

Soome mereväge ootavad 2020ndatel aastatel ees suured muutused. Esiteks eemaldatakse kasutusest vanad laevad ja nende asemele tulevad uued. Suurim puudus on aga veealuses võitlusvõimekuses, kuna puudu on torpeedod. Lisaks puuduvad veealuse jälgimise seadmed.

Torpeedod pole Soome jaoks mingi uus asi. Näiteks kasutati neid 1960ndatel aastatel, mil Soome oli välja töötamas enda elektrilist torpeedot. Seda ei saadud aga valmis ja arendustöö lõpetati 1970ndatel aastatel. Praegused laevad on võimelised allveelaevu hävitama süvaveepommide ja -raketiheitjatega. Lisaks puuduvad sõjalaevadel süvavee-kajaloodid. Selliste kajaloodide puudus tuli ilmsiks 2015. aasta kevadel, mil Helsingi lähedusest avastati veealuste mikrofonide ehk hüdrofonide abil tundmatu objekt, aga seda polnud võimalik üles leida. Objekt kadus, kui vette visati süvaveepomme.

Detsembrikuus andis kaitseministeerium teada, et Hamina-klassi raketikaatritele ostetakse Rootsist kaasaegsed torpeedod. Sellega võetakse teatud risk, kuna Rootsi Saabi poolt välja töötatud torpeedod on nii uued, et nende arendustöö on alles pooleli. Torpeedod saabuvad Soome aastatel 2023-2025.

Rootsi soetab omale samad torpeedod, mis paigaldatakse Rootsi allveelaevadele ja Visby-klassi korvettidele. Ühine torpeedohange on üks näide Soome-Rootsi tihedast kaitsealasest koostööst. Esialgu saab Soome omale Rootsilt vanemaid torpeedosid, mida on võimalik kasutada nii koolituseks kui jooksvateks vajadusteks. Hiljem vahetatakse need välja uuemate vastu.

Esialgu paigutatakse torpeedod Hamina-klassi reketikaatritele, aga edaspidi valmivad uued Pohjanmaa-klassi suured korvetid (projekt Laivue 2020), kuhu on kavas paigaldada uued torpeedod. Samuti on kavas Hamina laevadele paigaldada süvavee-kajaloodid. Pohjanmaa-klassi laevad valmivad aastatel 2019-2024.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT