NordenBladet — Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon pidas (11.jaan) väljasõiduistungi Viimsi vallas, et saada ülevaade korruptsioonivastase seaduse rakendamisest.

Komisjoni esimehe Andres Herkeli sõnul on vajalik, et kohaliku omavalitsuse juures töötaks sisekontroll. Ta pidas positiivseks, et pärast valimisi otsustas Viimsi vallavalitsus seni täitmata ametikohale tööle võtta sisekontrolöri. Samuti on positiivne, et nii ametnike kui ka volikogu liikmete seas on otsustatud läbi viia korruptsioonivastaseid koolitusi.

Herkel märkis, et oluline on ka volikogu revisjonikomisjoni roll, mis Viimsis on head tava järgides antud juhtida opositsiooni esindajale. Samas ei saa jätta märkimata opositsiooni rahulolematust sellega, et volikogu komisjonide komplekteerimisel arvestati nende huve minimaalselt ja oma huvide kaitseks on pöördutud kohtusse.

Komisjoni esimehe sõnul jäid Viimsi valla varasemasse suhteliselt turbulentsesse valitsemisperioodi ka mitmed avalikkuse tähelepanu alla olnud korruptsioonijuhtumid, mis tänaseks on oma lahenduse leidnud. Ta avaldas lootust, et edaspidi õnnestub uuel vallavalitsusel ja volikogul neid karisid vältida.

Viimsi vallavanem Siim Kallas andis komisjonile ülevaate korruptsioonivastasest ennetustööst vallavalitsuses ja märkis, et konkursss sisekontrolöri ametikohale on välja kuulutatud ja kandidaatide avaldusi oodatakse 15. jaanuarini.


Siim Kallas (Riigikogu fotoarhiiv/ Epp-Mare Kukemelk)

Istungil räägiti ka hangete korraldamisest ja nende läbipaistvusest. Sealhulgas oli kõne alla valla uue kodulehekülje arendamine, et inimesed saaksid senisest parema ülevaate valla tegevusest.

Herkel märkis, et dokumente ei tohiks liiga kergekäeliselt muuta ametkondlikuks kasutamiseks. Komisjonile selgitati, et Viimsi vallavalitsus peab õigeks, et kõik mis puudutab avaliku raha kasutamist peab olema avalik, kuid lähtuma andmekaiste inspektsiooni juhistest. Dokumendiregistris on ametkondlikuks kasutamiseks näiteks sotsiaalvaldkonna dokumendid.

Kohtumisel arutleti ka selle üle, kuidas peaks toimima riigi kontrollimehhanism kohalike omavalitsuste üle pärast haldusreformi.

Herkeli sõnul on komisjon võtnud eesmärgiks saada ülevaade kohalike omavalitsuste poolt korruptsioonivastase seaduse rakendamisest ja sellega seoses on juba toimunud kohtumised Tallinna ja Tartu Linnavalitsustega. Praegu tutvub komisjon olukorraga Tallinna lähivaldades ning kavatseb lähiajal külastada Ida-Virumaa omavalitsusi.

Väljasõiduistungil osalesid lisaks komisjoni esimehele aseesimees Anneli Ott, liikmed Jaanus Marrandi, Mart Nutt ja Ants Laaneots.

 

Avafoto: Korruptsioonivastane erikomisjon pidas istungi Viimsi Vallavalitsuses (Riigikogu fotoarhiiv/Epp-Mare Kukemelk)
Allikas: Eesti Riigikogu