NordenBladet — Riigikogu esimees Eiki Nestor viibib kuni neljapäevani koos Põhja- ja Baltimaade kolleegidega visiidil Hiina Rahvavabariigis, kus nad kohtuvad Hiina presidendi ja teiste kõrgete riigiamentikega ja arutavad koostöövõimalusi.

Põhja-Balti parlamentide juhtide ühisvisiit on kinnituseks piirkonna riikide tihedale ja kaugeleulatuvale koostööle. Varasemad samas formaadis visiidid on toimunud Washingtoni, Kiievisse ja Thbilisisse.

Visiidi käigus kohtuvad Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra ja Islandi parlamentide esimehed Hiina presidendi Xi Jinpingiga. Veel on parlamentide esimeestel kavas arutelu Hiina noorte ettevõtjatega, kellega räägitakse innovatiivsest majandusest.

Nestori sõnul on Hiina ja Eesti majandussuhted olnud tagasihoidlikud, kuid potentsiaali on nii kaubandussuhetes, transiidialases koostöös kui ka välisinvesteeringute vallas. Nestori sõnul on väljakutseks turismi arendamine. „Koos Põhjala ja Balti riikidega saaksime kaugelt saabunud hiina turistide huvi äratada ka tänavu sajandat sünnipäeva tähistava Eesti vastu,“ ütles Nestor.

Kultuuriväärsustest külastavad parlamentide esimehed Keelatud Linna Pekingi Taevase Rahu väljakul, kus oli Mingi ja Qingi dünastiate ajal 15. sajandi algusest kuni 1912. aastani Hiina keisririigi keskus. Täna on seal paleemuuseum. Samuti väisavad nad Suurt Hiina müüri, mis ulatub mererannikult Pekingist idas kuni Gobi kõrbeni Gansu provintsis keset Hiinat.

Tagasi Eestisse jõuab Riigikogu esimees neljapäeval, 11. jaanuaril.

 

Allikas: Eesti Riigikogu