NordenBladet — Soome endist presidenti Urho Kaleva Kekkoneni on küll kritiseeritud NLiidu pilli järgi tantsimises, aga soomlaste jaoks on ta jätkuvalt kõige kallim. Värske rahvaküsitluse järgi on Kekkonen kõige hinnatum Soome president läbi aegade.

Kekkoneni peavad kõige hinnatumaks pooled soomlased. Teiseks tõusis praegune president Sauli Niinistö, kelle poolt on 45 protsenti soomlastest ja kolmas on Mauno Koivisto 35 protsendiga, vahendab MTV.

Naiste lemmikud on Tarja Halonen ja Mauno Koivisto.

Kekkonen oli tuntud peamiselt selle poolest, et ajas suure idanaabri Nõukogude Liidu suhtes sõbralikku poliitikat. Laias laastus on Soome poliitika seoses Venemaaga jäänud samasuguseks, kus Soome riigijuhid kohtuvad regulaarselt Venemaa juhtidega ja püüavad kõigele vaatamata sõbralikult läbi saada. Lääneriikides on sellist sõbralikkust kritiseeritud, aga soomlased on jäänud endale kindlaks: olgu mis on, Venemaa on naaber ja naabritega peab hästi läbi saama.

Soome kogemus näitab, et kriisiolukorras saab loota ainult enda peale, sestap arendab Soome hoolega oma kaitsevõimet ja hoidub sõjaliste blokkidega liitumisest.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT