NordenBladet  — Politseiniku kodumaja tulistati Västeråsis, politseiauto lasti õhku Malmös ja politseinike pihta tulistati aastavahetusel rakette mitmel pool Rootsis – need on vaid mõned näited Rootsi politseinike argipäevast.

Politseinike-vastane vägivald on Rootsis kestnud juba pikemat aega. Rootsis levis kulutulena video möödunud aastavahetusest, kus politseinike pihta tulistati Malmö kesklinnas rakette, mistõttu politseinikud olid sunnitud lahkuma. Käesoleval aastal oli olukord täpselt samasugune.

Rootsis on septembris valimised ja juba praegu on selge, et turvalisus kujuneb seal peateemaks. Rootslased on väsinud vägivallast – ainuüksi viimase mõne nädala jooksul on Malmös olnud neli suurt grupivägistamise juhtumit, vahendab Helsingin Sanomat.

Samal ajal on tõusnud Rootsis aruteluteemaks politseivastane vägivald. Västeråsis tulistati politseiniku kodumaja automaatrelvast. Malmös lasti enne uut aastat õhku politseimaja ette pargitud politseiauto. Rootsi politseinikel on saanud juba vägivallast villand. Politseinikud on järjest enam otsustajates pettunud.

Politseinike jaoks on eriline murekoht äärelinna noored. Nimelt kogunevad immigrandi taustaga noored kampadesse ja teevad mida heaks arvavad.

Samal ajal migrantidega on Rootsis järjest enam levinud tulirelvad. Veel kümmekond aastat tagasi oli olukord hoopis teistsugune. Nüüd korjatakse pidevalt ära nii tulirelvi kui granaate. Politseinikud räägivad, et olid valmis selleks, et nende pihta tulistatakse granaate, aga polnud valmis selleks, et nende autosid õhku lastakse.

Järjest on suurenenud ähvardused politseinikele. Näiteks on politseinikel tavaline kuulda, et nad peavad edasipidi olema koduteel ettevaatlikud.

Osa politseijaoskondi on vägivalla ja ähvarduste tõttu üldse kinni pandud. Näiteks Rinkeby ja Husby lähedal asuv Kista kaubanduskeskuse politseijaoskond on suletud. Otsus sulgemise kohta tehti suvel. Avalikkusele põhjendati sulgemist töötajate puuduse ja vananenud ruumidega. Politseijuhid lubasid, et turvalisus tagatakse piirkonnas muul moel, aga kohalikke elanikke see ei rahuldanud.

Kohalikud elanikud on alustanud ise vägivalla-vastast võitlust. Näiteks Husbys on kohalikud kaupmehed meelt avaldanud turvatunde ja politseinike puudumise pärast. Paljud aastakümneid selles piirkonnas tegutsenud ärid on vägivalla tõttu kinni pandud. Ärid pannakse kinni, sest kliendid enam ohtlikke piirkondi ei külasta. Lisaks on suurenenud sissemurdmised ja vargused. Kohapeal politseinikke pole ja eemalt tulemise peale kulub mitu tundi. Toime pandud kuriteod jäetakse lihtsalt uurimata. Paljud kurjategijad on alaealised ja politseil pole õigust neid kinni pidada.

Teisalt on jälle palju selliseid immigrandi taustaga noori, keda vägivald ei huvita, kes käivad koolis ja tahavad Rootsi ühiskonda panustada.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT