NordenBladet — Käesoleval aastal jõustuvad Soomes uued pensionile jäämise vanusepiirid. Tulevikus on pensionile jäämise alampiir 65 eluaastat. Pensionireform jõustus Soomes möödunud aastal. Suuremad muutused ongi vanusepiiri kerkimine ja eri pensionivariandid, vahendab Iltalehti.

Vanusepiir tõuseb

Vanaduspensioni alampiiri hakatakse tõstma käesolevast aastast. Tõus toimub järk-järgult ja alampiiri tõstetakse igal aastal 3 kuu võrra. Esimene vanusegrupp, kelle alampiir tõuseb on 1955. aastal sündinud. Nemad saavad pensionile jääda vähemalt 63 aasta ja 3 kuu vanusena. Järgmise vanuserühma pensionile jäämise iga on 63 aastat ja 6 kuud.

Pensionile jäämise iga tõstetakse kuni 65 eluaasta ja 6 kuuni. Aastaks 2029 on 1962-64 sündinutel pensionile jäämise alampiir 65 eluaastat.

Järgmiste põlvede pensionile jäämise puhul arvestatakse üldist eluiga. Alates aastast 2030 kerkib pensionile jäämise vanusepiir igal aastal kahe kuu võrra.

Kuivõrd eluea prognoosid pole veel päris selged, siis ei osata veel hinnata 1965. aastal ja pärast seda sündinute pensionile jäämise iga. On tõenäoline, et vanusepiir tõuseb üle 65 eluaasta.

Karjääripension ja varajane vanaduspension

Teine suurem muudatus puudutab erinevaid pensionivariante. Käesoleval aastal on esimest korda võimalik saada karjääripensioni. See on mõeldud vähemalt 63-aastastele rasket tööd teinud inimestele. Sellele pensionile on õigus, kui võime tööd teha on vähenenud ja seljataga on pikk raske töö karjäär. Tööalase karjääri pikkus peab olema vähemalt 38 aastat.

Karjääripensioni saamiseks peab töö olema olnud füüsiliselt raske või koormava tööasendiga, vaimselt kurnav töö või ohtlik töö.

Esimesed karjääripensionid makstakse välja alates käesoleva aasta veeburarist. Pensioni võidakse määrata 1955. aastal ja hiljem sündinutele.

Reformiga seoses kaotati osaajaline pension ning selle asemele tuli varajane vanaduspension. Osaajaline pension lõpetati ära, kuna see ei pikendanud enam tööstaaži. Varajane pension seevastu annab võimaluse saada osalist pensioni enne ametlikku pensioniiga.

Vanaduspensioni võib hakatakse osaliselt saama alates 61. eluaastast. Osaline pension vähendab hiljem põhipensioni suurust.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT