NordenBladet — Soome käib maailmas keskkonnakaitse osas eesrinnas ning kavatseb lõpetada 2025. aastaks täielikult kivisöe põletamise. Vastava ettepaneku on teinud Soome eluaseme-, energia- ja keskkonnaminister Kimmo Tiilikainen.

Ettepanek on osa laiemast seadusandluse muutmise paketist, millega soovitakse astuda keskkonnakaitse osas samm edasi. Soome valitsus on juba varem seadnud eesmärgiks vabaneda kivisöe kasutamisest 2030. aastaks.

Viimastel aastatel on seoses kaugkütte ja elektri koostootmisega söe põletamine Soomes suurenenud. Soomes on söe põletamine kõige suurem saastaja.

Söest loobumine tahetakse teha Soome linnade soojusettevõtetele võimalikult lihtsaks. Alates 2019. aasta algusest on plaanis muuta maksustamist nii, et gaasi kasutamine oleks söest soodsam.

Kuigi maagaas on samuti fossiilne kütus, on selle saasteaste vaid 60 protsenti kivisöe omast. Maagaasi kasutamine loob omakorda eeldused biogaasi kasutamiseks tulevikus. Pikemas perspektiivis saab söe asendada taastuvate energiaallikatega nagu  biomass, biogaas ja maaküte, samuti soojakadusid vähendades.

Möödunud aastal valminud uuringud näitavad, et keskkonnahoiu peale on vaja mõelda globaalsest. Soome on üks 20 riigist maailmas, kes on asutamas söe põletamisest vabanemiseks vastavat koalitsiooni.

Euroopa Liidus on kavas samuti astuda samme söe põletamisest vabanemiseks.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT