NordenBladet — Riigikogu infotunnis vastas peaminister Jüri Ratas Jaak Madisoni esitatud küsimusele Eesti osalemise kohta uues migrantide ümberasustamise skeemis.

Madison viitas asjaolule, et septembrikuu esimesel poolel tegi Euroopa Komisjon liikmesriikidele ettepaneku, mille kohaselt võiks liikmesriigid vabatahtlikult võtta vastu 2018.–2019. aastatel 50 000 migranti ja otse Põhja-Aafrikast, et keegi ei riskiks oma eluga, ja avada legaalne rändeviis. 14. detsembril oli Vabariigi Valitsuse istung, kus valitsus nõustus sellesama kava kohaselt võtma kahe aasta jooksul 80 isikut Eestisse vastu, kuigi meil mitte ühtegi kohustust selleks ei ole. Madison soovis teada, mis põhjustel me vabatahtlikult võtame vastu 80 isikut, kuigi tunduvalt kuluefektiivsem oleks selle raha eest osutada abi otse kriisikolletes olevatele põgenikele ja põgenike laagritele.

Ratas põhjendas rändeprobleemide lahendamist lähtudes solidaarsuse printsiibist. „Euroopa Liidu ülesehitamise üks põhialus on olnud solidaarsus, nii keerulistel teemadel, aga ka positiivsetel teemadel,“ ütles peaminister. Ta lisas, et Eesti teeb oma ettepaneku loomulikult läbi Riigikogu, loomulikult läbi Euroopa Liidu asjade komisjoni, et 2018. aastal 40 ja 2019. aastal 40 inimest vastu võtta.

Ratas tuletas meelde, et 18. märtsil 2016. aastal vastu võetud Euroopa Liidu ja Türgi ühisavalduses on liikmesriikidel aega ümberasustamise hulka täita kuni 9. jaanuarini 2018. Eesti võttis toona kohustuse ümber asustada 160 inimest, kellest oleme ümber asustanud 10 inimest, see on 6 protsenti. Lisaks tegi 20. juulil 2015 Euroopa Liidu Nõukogu otsuse, mille alusel me lubasime ümber asustada 20 inimest. „Nii et me oleme 30 inimest ümber asustanud ja tegelikult me võtsime kohustuse 160,“ selgitas Ratas.

Peaminister vastas veel Eerik-Niiles Krossi esitatud küsimusele infosõja ning Andres Herkeli esitatud küsimusele korruptsiooni ja vastutuse kohta

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson vastas Artur Talviku esitatud küsimusele nn „jõuluprae“  ja Urmas Kruuse esitatud küsimusele huvide konflikti kohta.

Rahandusminister Toomas Tõniste vastas Arno Silla esitatud küsimusele Eesti Maaülikooli      veterinaarmeditsiini õppe rahastamise ja Monika Haukanõmme esitatud küsimusele tervishoiu rahastamise kohta.

 

Allikas: Eesti Riigikogu