NordenBladet — Soomes lahendati kodutute probleem nii, et kodututele hakati andma kortereid. Nüüd võtab Soomest eeskuju Inglismaa, kuna see tuleb ühiskonnale odavam. Soomes oli varem nii nagu mujal, et kodututele pakuti öömaja ja päevaks aeti nad välja. See aga tekitas muid probleeme, lõpuks hädad kuhjusid ning selline praktika läks omavalitsustele lõpuks kallimaks kui igale kodutule oma korteri eraldamine. Nüüd antakse inimesele korter niipea, kui ta seda vajab.

Soome endine kodutu Miguel Rojas räägib, kuidas kodutus mõjus talle väga halvasti ning tal hakkas paremini minema kohe pärast seda, kui sai omaette elamise.

Helsingi abilinnapea Sanna Vesikansa räägib, kuidas kodutute probleemi lahendamine on aidanud kokkuvõttes säästa linna raha. Kui Soomes oli öömajade süsteem, siis inimeste olukord ei paranenud ja nad vajusid järjest sügavamale sohu. Lõpuks oli väga raske tegeleda kõigi probleemidega, mis inimestel tekkisid seoses kodutusega.

Nüüd proovitakse Inglismaal kolmes kohas: Liverpoolis, Manchesteris ja West Midlandis kodutute puhul sama süsteemi mis Soomes. Inglasi nõustab Soome süsteemi üks peaarhitektitest Juha Kaakinen. Tema sõnul on kõige tähtsam, et juttude ja kõnede asemel tehtaks midagi reaalset ära inimeste abistamiseks ja see on eluaseme võimaldamine.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT