NordenBladet — Riigikogu infotunnis (13.dets) vastas siseminister Andres Anvelt Jüri Adamsi küsimusele elanike ja valimisõiguslike inimeste arvu kohta kohalikes omavalitsustes. Adams juhtis lähenevate Riigikogu valimiste valguses tähelepanu, et seoses haldusreformiga on enamike omavalitsusüksuste piirid muutunud. Seetõttu küsis Adams, kas on teada hääleõiguslike inimeste arv, et saaks mõelda valimisringkondade võimalikule muutmisele.

Anvelt vastas, et ka tema on Siseministeeriumi ametnike tähelepanu sellele juhtinud ja meelde tuletanud, et samal ajal, kui tegeletakse rahvastikuregistri uuele platvormi viimisega, vaadataks üle ka valimisringkondade küsimus. „Sellest sõltub ka meie inimeste võimalus kiiresti, lihtsalt ja operatiivselt osaleda ülejärgmise aasta valimistel,“ lausus Anvelt.

Minister nentis, et kaart on valimisringkondade ja maakondade suhtarvu aspektist küllaltki muutunud. Rahvaarvult suurenesid tema sõnul enim Tartu, Pärnu ja Võru maakond ning vähenesid Lääne, Ida-Viru ja Põlva maakond. „Kui paneme kokku valimisringkonnad, siis tõesti, valimisringkondade suurused on muutunud ja ma arvan, et ka siin parlamendis võiks arutada uusi võimalikke valimisringkondi,“ nentis Anvelt.

Anvelt vastas veel Uno Kaskpeiti küsimusele Politsei- ja Piirivalveametis eesliinil töötavate inimeste palgatõusu kohta 2018. aastal.

Peaminister Jüri Ratas vastas Andres Ammase küsimusele Rahandusministeeriumi regionaal-haldusosakonna maakonnatalituste kohta, Keit Pentus-Rosimannuse küsimusele Ukraina kohta, Martin Helme küsimusele Euroopa ühise rahandusministri kohta, Urmas Kruuse küsimusele põllumajandustoetuste kohta ja Andres Herkeli küsimusele Keskerakonnaga seotud huvide konfliktide kohta toetuste eraldamisel.

 

Allikas: Eesti Riigikogu