NordenBladet — Väliskomisjon sai 12.detsembri istungil ülevaate Eesti tegevustest soome-ugri hõimurahvaste toetamisel ning tõdes, et järjest tugevneva venestamissurve all Venemaal elavaid soome-ugri rahvaid tuleb senisest rohkem toetada.

Komisjoni istungit juhtinud aseesimees Keit Pentus-Rosimannus ütles, et murelikuks teeb surve soome-ugri keelte väljatõrjumisele kooliprogrammist. „Sellest õppeaastast on olukord selline, et näiteks Komimaal ei ole komi keele õpe enam kohustusliku kooliprogrammi osa. Kui keegi soovib vabatahtlikult kooliprogrammile lisaks keelt õppida, tuleb selleks teha lapsevanemal avaldus, mida siis menetletakse. Signaal on ühiskonnale aga antud,“ rääkis Pentus-Rosimannus.

„Eestis teame väga hästi kui tähtis on hoida keelt selleks, et säilitada kultuuri,“ ütles ta. „Seepärast saame ja tahame soome-ugri keelte olukorda hoida fookuses ka rahvusvahelises kogukonnas.“

Komisjoni liikme Andres Herkeli sõnul on kahetsusväärne, et vähemusrahvaste keelte õppimine muudeti Vene Föderatsiooni aladel vabatahtlikuks, sest see ohustab nende rahvaste emakeelt.

Istungil osalejad leidsid, et soome-ugri keelte olukorra halvenemine toimub kiiresti ja kui ei ole enam koolis keeleõpet, pole varsti vaja ka soome-ugri rahvaste kirjandust ja ajakirjandust. „Keeleõpe on nagu vundament, kui see hakkab murenema, siis laguneb kiiresti ka muu,“ ütles Fenno-Ugria Asutuse nõunik Jaak Prozes.

Kultuuriministeeriumi välissuhete osakonna juhataja asetäitja Madis Järv rõhutas hõimurahvaste programmi jätkuvat olulisust. Programmi eesmärk on toetada uurali (soome-ugri ja samojeedi) põlisrahvaste keelte ja kultuuride säilimist ning arengut.

Komisjonile andsid ülevaate Eesti tegevusest hõimurahvaste toetamisel veel soome-ugri rahvaste konsultatiivkomitee liig Andres Heinapuu, Fenno-Ugria Asutuse direktor Viia-Kadi Raudalainen, Välisministeeriumi poliitikaosakonna rahvusvaheliste organisatsioonide büroo lauaülem Heidi Koolmeister, Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna nõunik Kadri Sõrmus, Siseministeeriumi kodakondsus-ja rändepoliitika osakonna nõunik Ursula Kaasik ja soome-ugri 2015. aasta kultuuripealinna programmijuht Rieka Hõrn.

 

Avafoto: Väliskomisjon sai ülevaate Eesti tegevusest soome-ugri hõimurahvaste toetamisel (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu