NordenBladet — Üle 65-aastastele naistele tehtud uuring näitab, et pool tundi mõõdukat liikumist päevas võib suremusriski oluliselt vähendada, vahendab Time.

Teadusajakirjas Journal of the American Geriatrics Society kajastatud uuring viitab sellele, et kerge, kuni keskmine füüsiline aktiivsus on eakatele inimestele haiguste ennetamiseks sama tõhus, kui tugev treening noore inimese jaoks.

Uuringus osales 6000 naist, vanuses 65-99 eluaastat, kes kasutasid kolme aasta vältel igapäevaselt aktiivsusmõõtjaid. Kõik igapäevased sammud said mällu salvestatud. Tulemused näitasid, et nende, kelle päevane aktiivsus oli vähemalt pool tundi, suremusprotsent oli 12% võrra väiksem, kui neil, kelle päevane aktiivsus oli vähem, kui pool tundi. Nende, kelle füüsiline aktiivsus ületas poolt tundi, suremusprotsent oli lausa 39% madalam.

Teadlaste sõnul saab kergeks füüsiliseks aktiivsuseks pidada näiteks postkastini kõndimist, naabri juurde jalutamist või pesu kokkupanemist – peamine, et ei istuks. Tulemus näitas lisaks, et kerget füüsilist aktiivsust harrastasid üle pooled osalejad. See tulemus tegi Kalifornia ülikooli professor Andres LaCroix´i rõõmsaks. “Oleme sageli kuulnud, et selline kerge aktiivsus ei mõjuta eriliselt kuidagi. Nüüd aga on meil teaduslikud tõendid selle kohta, et suremusriski saab 3-4 aasta siseselt vähendada. Selline tulemus säilis ka siis, kui võeti arvesse erinevaid muutujaid.”

Vastavalt tervishoiu soovitustele peaksid üle 65-aastased inimesed oma heaolu silmas pidades mitu korda nädalas aktiivselt liikuma. Aktiivset liikumist võiks nädalas kokku olla vähemalt 2,5h ja koormavat liikumist tunnike nädalas. Lisaks tuleks paar korda nädalas treenida lihaste tugevust, arendada tasakaalu ja vältima ülerasvumist. Isegi aktiivne kodu koristamine võib sulle eluaastaid juurde lisada.

Avafoto: OHMYGOSSIP