NordenBladet — Kaitseinvesteeringute keskuse eestvedamisel valminud „Kaitseväe keskkonnakäsiraamat“ kirjeldab kaitseväe tegevuste ja keskkonnateemade seoseid ning annab ülevaate ja praktilised juhised, kuidas keskkonnategevust kaitseväes korraldada.

Käsiraamatu koostas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus kaitseministeeriumi tellimusel,  raamatu peatükkide koostamisel on abiks olnud aga paljud kaitseministeeriumi valitsemisala töötajad.

Käsiraamat on mõeldud abivahendiks allüksuste ülematele, vastutavatele isikutele ja väljaõppe läbiviijatele ning kõigile kaitseväe ja kaitseinvesteeringute keskuse töötajatele, kes taristu korrashoiu ja keskkonnaküsimustega kokku puutuvad.

„Käsiraamat on süsteemne juhendmaterjal, mis koondab kokku nii keskkonnaalased nõuded kui ka praktilised nõuanded. Seda on lihtne kasutada nii väljaõppe korraldamise juures kui ka igapäevases töös, et värskendada teadmisi,“ ütles kaitseinvesteeringute keskuse keskkonnajuht Diane Salimaa, kelle sõnutsi ei olnud käsiraamatu koostamise eesmärk lisanõudeid esitada, vaid koondada aja- ja asjakohane teave kompaktsesse vormi.

Käsiraamat on jagatud kolmeks suuremaks peatükiks: kaitseväe taristu kasutus ja haldus, keskkonnahoidlik tegevus administratiivhoonetes ja kaitseväe väljaõppeline tegevus. Käsiraamatusse on koondatud õigusaktidest ja kaitseväe juhenditest tulenevad keskkonnanõuded,  juhised väljaõppe läbiviijatele, jäätmekäitluse ja ohtlike ainete käitluse, raietööde ning vee kasutamise ja heitvee käitlemise põhimõtted, samuti juhised transpordi korraldamiseks ja energia säästmiseks. Peale taristu kasutamise ja haldamise käsitletakse raamatus ka keskkonnahoidlike tegevuste põhimõtteid administratiivhoonetes.

„Keskkonnahoidliku tegevuse korraldamiseks on vaja mõista, kuidas kaitseväe tegevus keskkonda mõjutab ning milline on iga konkreetse tegevuse mõju,“ ütles Salimaa. Keskkonnateadlikkuse tõstmine ning keskkonnateabe viimine territooriumide kasutajateni aitab vähendada nii halduskulusid kui ka keskkonnariske. Need meetmed omakorda vähendavad kaitseväe tegevusest tulenevat mõju keskkonnale tervikuna.

Kaitseinvesteeringute keskuse spetsialistid alustavad käsiraamatu tutvustamist sihtrühmadele veel selle aasta sees.

Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus alustas tööd 1. jaanuaril 2017. Keskus vastutab muu hulgas kaitseväe harjutusväljade ja linnakute keskkonnanõuetele vastava arendamise ja haldamise eest ning on kaitsevaldkonna keskkonnaalase kompetentsi kandja. Kaitseinvesteeringute keskuse eestvedamisel on koostatud mitme harjutusvälja ja linnaku keskkonnakorralduskavad. Kaitseministeeriumi valitsemisala keskkonnategevust reguleerivad lisaks siseriiklikele õigusaktidele juhendid, rahvusvahelised kokkulepped ja NATO standardid. Kogu kaitsevaldkonna keskkonnaeesmärgid ja põhimõtted võtab kokku kaitseministeeriumi keskkonnapoliitika koos tegevuskavaga.

Allikas: Eesti Kaitsevägi
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT