NordenBladet — Ungari, Budapest, 27. november 2017 – Peaminister Jüri Ratas ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo kohtuvad täna Budapestis Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ja Hiina Rahvavabariigi juhtidega ning osalevad ärifoorumil. Ministreid saadab visiidil äridelegatsioon.

11 Euroopa Liidu riiki (Eesti, Läti, Leedu, Bulgaaria, Tšehhi, Horvaatia, Ungari, Rumeenia, Poola, Sloveenia ja Slovakkia), 5 Lääne-Balkani riiki (Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Montenegro, Makedoonia ja Serbia) ning Hiina Rahvavabariik alustasid nn 16+1 koostööd 2012. aastal. Koostöö kulmineerub igal aastal tippkohtumisega, mis sel korral leiab aset Budapestis ning keskendub kaubandus- ja transpordikoostöö tihendamisele.

„Eesti ja Hiina suhted on head, kuid võiksid tihedamad olla. Eesti ja Hiina majanduskoostöös, eriti kaubanduses, transpordis ja transiidis, on samas palju kasutamata võimalusi. 16+1 kohtumised pakuvad head võimalust koostöö tihendamiseks,“ ütles peaminister Ratas.

Peaminister Ratas kohtub tippkohtumise ajal Hiina peaministri Li Keqiangiga, kellega arutatakse koostöövõimalusi transpordis ja logistikas.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Palo kirjutab Budapestis alla kolmele e-kaubanduse ühiste kavatsuste deklaratsioonile Hiina Rahvavabariigiga. „Online-kaubandus Hiinaga on jätkuvalt tõusev trend,“ ütles Palo. „Eesti suudab pakkuda arenenud logistikavõimalustega häid ja ökonoomseid lahendusi Hiina kaupade transpordiks, heaks näiteks on Omniva kasvavad mahud Hiinast,“ lisas ta.

Peaminister Ratas kohtub Budapestis eraldi Ungari kolleegi Viktor Orbániga, et arutada Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise hetkeseisu ja sõlmkohtasid ning Eesti ja Ungari suhteid. Lisaks on kohtumised Serbia peaministri Ana Brnabiciga ja Montenegro valitsusjuhi Duško Markovi?iga.

Ministreid saatvasse äridelegatsiooni kuuluvad Estonia Klaverivabriku, EVR Cargo AS, Pagaripoisid OÜ, Sillamäe Sadama ja Eesti Energia AS esindajad.

Peaminister Ratas suundub homme Budapestist edasi Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumisele Abidjanis, Elevandiluurannikul. Pärast EL-AL tippkohtumist külastab peaminister Ghanat. Nii Elevandiluurannikul kui ka Ghanas saadab peaministrit äridelegatsioon.

Peaminister Ratas naaseb Eestisse 2. detsembril.

 

Avafoto: Urve Palo (Riigikantselei/Jürgen Randma)
Allikas: Eesti Riigikogu