NordenBladet — Belgia, Brüssel, 24. november 2017 – Euroopa Liidu ja idapartnerlusriikide juhid võtsid täna Brüsselis Idapartnerluse tippkohtumisel vastu ühisavalduse koos 20 konkreetse eesmärgiga, kuidas tugevdada idapartnerlusriikide majandust, ühenduvusi ja keskkonda, valitsemist ning ühiskonda aastaks 2020.

„Idapartnerlus on kahtlemata edulugu ning keskendub Euroopa Liidu naabruspoliitika peamisele eesmärgile – see parandab tuntavalt ja nähtavalt inimeste elujärge koostöös idapartnerlusriikidega ja vastavalt nende soovidele. Euroopa Liit märkab ja hindab kõrgelt nende riikide Euroopa-püüdlusi ning soovi tihedamaks koostööks,“ ütles peaminister Ratas ning lisas, et jõukam ja stabiilsem naabrus suurendab ka Euroopa inimeste heaolu ja julgeolekut.

„Ühtlustatud ja madalamad mobiilsed rändlustasud idapartnerite vahel. Läänemerd ja Musta merd ühendava digitaalse transpordikoridori pilootprojekt. Küberkuritegude politseiüksuste loomine. Liiklussurmade vähendamine. Enam kui 80 000 partnerriigi noore ja noorsootöötaja osalemine Erasmus+ programmis,“ tõi peaminister mõned näited sellest, mida Euroopa Liit ja idapartnerlusriigid soovivad järgmisel kolmel aastal ellu viia.

Euroopa Liit on alates 2009. aastast, mil Idapartnerluse programm ellu kutsuti, toetanud Armeeniat, Aserbaidžaani, Valgevenet, Gruusiat, Moldovat ja Ukrainat kokku 5,4 miljardi euroga.

Idapartnerlusest on sündinud üle 10 000 uue töökoha ning toetust on saanud umbes 100 000 ettevõtet. Euroopa Liit on panustanud näiteks Ukraina ja Moldova raudteeühenduste kaasajastamisse, Gruusia tänavail sõidab üle 150 energiatõhusa bussi ning Valgevenes ehitati 6 energiatõhususe laborit. Euroopa Liit on investeerinud 15 miljonit eurot digiteadusesse ja –haridusse, toetades umbes 2 miljonit tudengit. Lisaks on Euroopa Liit 2014. aastast toetanud 75 miljoni euroga noorte oskuste arendamist ja tööturule aitamist.

„Peame jätkama sama ambitsioonikalt või enamgi. Tööd tuleb meil koos jätkata kolme ühise sõlmkohaga: strateegilise kommunikatsiooni parandamine, vastupanuvõime suurendamine ja koostöö sobitamine iga partnerriigi soovidega. Neil riikidel, kes reforme edukamalt ellu viivad, peab olema rohkem koostöövõimalusi Euroopa Liiduga,“ kinnitas Ratas.

Peaministri sõnul tuleb jätkuvalt nii Euroopa Liidus endas kui ka idapartnerlusriikides inimestele paremini selgitada, mida ja miks Euroopa Liit teeb nende elujärje parandamiseks.

Idapartnerlus ehk Euroopa Liidu koostöö Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevenega on Eesti Euroopa Liidu eesistumise üks prioriteetteemadest.

Lähemalt Idapartnerluse saavutustest ja tulevastest eesmärkidest: http://www.consilium.europa.eu/en/meetings/international-summit/2017/11/…

 

Avafoto: Jüri Ratas (Euroopa Liidu ametlik foto/Riigikantselei/Jürgen Randma)
Allikas: Eesti Riigikogu