NordenBladet — Riigikaitsekomisjoni Washingtoni visiidi raames toimunud kohtumistel oli fookuses julgeolekuolukord ja NATO liitlaste suurendatud kohalolek Läänemere regioonis.

Eesti delegatsioon kohtus Senati kongresmeni John Reediga ja Esindajatekoja relvajõudude komiteede liikmete Adam Smithi, Mike Conaway, Mike Gallagheri, Joe Courtney ja Rob Wittmaniga, kellega arutati julgeolekuolukorda Läänemere regioonis ja maailmas laiemalt. Samuti räägiti USA rollist ja kohaloleku tähtsusest ning arengutest NATOs.

Kohtumistel leiti, et NATO liitlaste suurendatud kohaloleku näol on tegemist heidutushoiaku tugeva alguspunktiga, aga üle tuleb vaadata kohalolek õhus ja merel ning võimekus vägesid ümber paigutada.

Komisjoni esimees Hannes Hanso tutvustas kollegidele Eesti seisukohti 2018. aasta NATO tippkohtumise osas. Hanso rõhutas, et Eesti peab jätkama oma panusega alliansi ja iseseisva riigikaitse arengusse, investeerides riigikaitsesse senisest enam.

„Eesti tõsiseltvõetavuse huvides on hoida kaitsekuludes vähemalt saavutatud taset, kuigi leian, et kaks protsenti SKPst ei saa olla kaitsekulutuste lagi, vaid pigem miinimumstandard,“ ütles Hanso. Ta lisas, et seda baastaset peaks uute võimete lisamiseks tõstma.

„Seda, et USAs meie piirkonna julgeolekuteemasid hästi mõistetakse, näitab ka USA kavatsus eraldada 2018. aastal 100 miljoni dollarit Balti riikide kaitsevõimete tõstmiseks,“ ütles Hanso.

Lisaks kohtumistele kongresmenidega toimusid Washingtonis ümarlaua arutelud mõttekodades Atlantic Council ja Heritage Foundation. Samuti kohtumised Eesti Ameerika Rahvuskomitee esindajatega ning ajakirjanikega. Komisjoni liige Ants Laaneots andis intervjuu venekeelsele telekanalile Ameerika Hääl, tutvustades Venemaa kaitsevaldkonna arenguid ning andes ülevaate toimunud suurõppusest Zapad.

Komisjoni esimees kohtus visiidi raames ka Kariibi mere riikide esindajatega, kellele andis ülevaate Eesti e-riigi lahendustest ja võimalustest toetada seeläbi ÜRO kestliku arengu eesmärkide saavutamist. „Eesti e-riigi lahenduste vastu on Kariibi mere piirkonna riikidel erakordselt kõrge huvi,“ ütles Hanso. „Eesti peab selle teema tutvustamisega jõuliselt edasi tegelema.“ ütles Hanso. Samuti tutvustas Hanso Eesti eesmärke ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks kandideerimisel.

Riigikaitsekomisjoni delegatsioon viibis Washingtonis 27. novembrist 1. detsembrini. Delegatsiooni kuulusid komisjoni esimees Hannes Hanso ning komisjoni liikmed Ants Laaneots, Madis Milling ja Anneli Ott.

 

Avafoto: Hannes Hanso (Riigikogu fotoarhiiv/Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu