NordenBladet — Riigikogu naisteühenduse esinaine Liisa Oviir ja aseesinaine Terje Trei osalevad Reykjavikis toimuval naisjuhtide tippkohtumisel, kus kõneldakse muu hulgas naisjuhtide mõjust poliitikale.

„Tšiili esimene naispresident Michelle Bachelet on öelnud: kui naine on liider, muudab see naist. Kui palju naisi on liidrid, muudab see poliitikat,“ lausus Liisa Oviir. Tema sõnul on Eesti ühiskond valmis poliitika muutuseks, mida näitab ka see, et möödunud aastal valiti esimest korda Eesti presidendiks naine.

Valmisolekust olulisem on Oviiri sõnul aga see, et poliitika muutust on vaja. „Eesti on Euroopa Liidu keskmisega võrreldes suurema soolise ebavõrdsusega riike. See aga takistab nii majanduse arengut kui ka ühiskondliku heaolu ja turvalisuse kasvu. Me oleme väike ühiskond ja meie edu võti on iga inimese tugevuse kasutamine ühiskonna hüvanguks, sõltumata tema soost,“ rõhutas Oviir.

Terje Trei toonitas, et poliitikasse suundunud naised vajavad tuge. „Naised said valimisõiguse alles sada aastat tagasi ja eks seegi näitab, et valdkond on naistele uus,“ lausus ta. Tippkohtumisele viidates lisas Trei, et sellised ülemaailmsed kogunemised peaksid andma naistele igas riigis märku, et tähtis on teha koostööd ja teineteist toetada.

Naispoliitikutest juhtide ülemaailmne tippkohtumine (WPL) toimub korraldajate sõnul Islandil, sest tule ja jää maa on suutnud tõestada, et sooline võrdõiguslikkus ei pea jääma teooriaks, vaid võib olla reaalsus. WPLi iga-aastasel tippkohtumisel on võimalus jagada tulemuslikke juhtimis-, seadusandluse- ja poliitikaalaseid kogemusi. Samuti võtta osa poliitilisest dialoogist, mis peegeldab naissoost otsustajate mõju ja vaatenurki.

Tippkohtumine algas üleeile ja kestab neljapäevani. Eile osales maailma naisjuhtide tippkohtumisel ka president Kersti Kaljulaid, kes kõneleb Eesti digivaldkonna eduloost.

 

Avafoto: Eesti President Kersti Kaljulaid (Twitter/@KerstiKaljulaid)
Allikas: Eesti Riigikogu