NordenBladet – Iisrael on paljude kultuuride, religioonide ja rahvaste ristumiskoht. Iisrael on püha maa, kus igal kivil on rääkida oma lugu… Oma tänases reisiblogis kutsun teid reisile kultuuriajaloo juurte juurde. Kirjutan Kumrani (Qumran) koobastest, kust leiti Surnumere kirjarullid (Dead Sea Scrolls) – vanimad teadaolevad piiblitekstid ning kuulsast Surnumerest.

Qumran asub poolteist kilomeetrit Surnumere loodeservast ja see asundus loodi aastatel 134-104 e.m.a John Hyrcanuse valitsemisajal. Arvatakse, et koopaid kasutati ohu korral varjumiseks. Sealt avastati 1947-1950 arheoloogiliste kaevamiste käigus 900 Surnumere ajaloolist ürikut, mis peegeldavad sekti elu ja uskumusi ning ülevaadet juudi ühiskonnast Iisraelis teisel templiperioodil. Surnumere kirjarullid (Dead Sea Scrolls) on vanimad teadaolevad piiblitekstid.

Mul oli huvitav näha, et juba 2000 aastat tagasi kaevati kaljudesse koopad, oli eluruum, ühine söögiruum ja pesuruumid koos vannide kaskaadiga – võimalusega mikva-ks (s.t naiste rituaalseks puhastavaks vanniks). Ajaloolased arvavad, et see paik oli koduks juudi usulahule- esseenidele. Asundusest idas avastati ka surnuaed, kust leiti peamiselt meesterahvaste säilmeid. Ürikud leiti kokku üheteistkümnest koopast, mis arvatakse olevat olnud raamatukogu, kuna sealt leiti riiulisüsteemide jälgi. Ürikud peideti koobastesse suure tõenäosusega esimese Juudi –Rooma sõja ajal (66-73 m.a.j.). Asundusest on leitud ka pottsepatoodete kilde ja ajaloolisi münte. Kel võimalik, soovitan Iisraelis viibimise ajal Qumrani kindlasti külastada, et saada aimu, kuidas mägedes 2000 aastat tagasi elati – elamus on garanteeritud!




Jeruusalemmast Qumrani sõit kulgeb mööda Surnumere kallast – vasakul laiub soolane järv, mille pikkus on 50 kilomeetrit. Paremal on Juudamaa mäed ja oaasid. Surnumeri asub ligikaudu 408 m allpool merepinda. Järve soolasisalduseks on 25% (maailma kõrgeima soolasisaldusega veekogu). Muistsed inimesed kutsusid seda Soolamereks. Kohalikud kutsuvad seda tänase päevani nii.

Vihma seal praktiliselt ei saja: sademeid on 50 mm aastas ning seal on tõesti palav – temperatuur on aastaringselt 32 ka 39 kraadi vahel. Käisime ka Surnumere ääres ja katsusime vett. Vesi jätab õlise tunde, kuna on nii soolane (34g soola liitris vees). Seetõttu ei ole Surnumeres võimalik ujuda, saab vaid veepinnal hõljuda.

Surnumeri on üks kõige enam reklaamitavaid terviselätteid maailmas, selle raviomadusi on tuntud juba kaks tuhat aastat. See on üks maailma esimesi tervisekuurorte, koht, mida mainiti isegi pühakirjas. Tavalise merevee soolasus on umbes 3%, Surnumeres aga umbes 27%. Magneesium, kaalium, kaltsiumkloriid ja erinevad bromiidid noorendavad nahka, parandavad närvisüsteemi toimimist, kiirendavad vereringet, tugevdavad luid ja küüsi ning lõdvestavad lihaseid, andes samal ajal kehale jõudu ja energiat ning parandades immuunsüsteemi.

Mõnes Surnumere äärses oaasis asuvad kibbutzim´id. Need on kooperatiivid, kus elanikud tegelevad põllumajandusliku tootmisega ja elatuvad toodete müügist. 2010 aasta andmetel andsid 270 kibbutzim´id 40 % Iisraeli põllumajandustoodangust. Ajalooliselt on kibbutzim´id osalenud ka riigikaitseliste ülesannete täitmisel.