NordenBladet — Valitsuse algatatud sotsiaalhoolekande seaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadusega antakse asenduskoduteenus ja lapse perekonnas hooldamine pärast maavalitsuste kadumist kohalike omavalitsuste korraldada.

Tegevuslubade väljastamise õigus läheb Sotsiaalkindlustusametile, kes teeb edaspidi ka järelevalvet. Peale maavalitsuse ülesannete jagamise kohalike omavalitsuste ja Sotsiaalkindlustusameti vahel on seaduse üks eesmärk suurendada perepõhise asendushoolduse osatähtsust.

Kohalike omavalitsuste korraldatava abi peatükki lisatakse asendus- ja järelhooldusteenus. Regulatsiooni eesmärk on, et asendushooldusel olevaid lapsi koheldaks võrdselt ning nende kohtlemine ei sõltuks asendushoolduse vormist, lapse või noore vanusest, teenuseosutaja asukohast või muust, mis võiks tekitada diskrimineeriva olukorra.

Asendushooldusel olevate laste võrdseks kohtlemiseks tuleb lapse eest kohalikule omavalitsusele makstavast summast edaspidi tema isiklikud kulud katta vähemalt 240 euro ulatuses. Seni oli see summa eestkostel ja perekonnas hooldamisel olevate laste puhul märksa väiksem. Asendushoolduse baaseelarve järgmisel aastal on 16,7 miljonit eurot.

Asendus- ja järelhooldusteenust osutatakse haavatavale sihtrühmale, kes on pika- või lühiajaliselt jäänud ilma oma päritolupere hoolitsusest ja toest, ning kelle huve esindab kohtu poolt määratud või seadusest tulenev eestkostja, kelleks on enamasti valla- või linnavalitsus. Asendushooldusteenus on mõeldud alaealistele ja järelhooldusteenus kuni 25-aastastele täisealistele noortele.

Seaduse (489 SE) vastuvõtmise poolt hääletas 81 saadikut.

 

Allikas: Eesti Riigikogu